Like kraftig som «Dagmar»:Nå kommer «Emil» til Sør-Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meteorologene varsler orkan, ekstrem vannstand og 20 meter høye bølger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et nytt ekstremvær som har fått navnet Emil, ventes å treffe agderfylkene sent tirsdag kveld. Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremvarsel der de advarer om at vinden kan komme opp i orkan i kastene.

Stormsenteret over Nord-Skottland beveger seg nå østover mot Sør-Norge. Lavtrykket vil gi vestlig sterk storm på kysten av Vest-Agder og sterke vindkast, også innover indre strøk.

Verst vil det gå utover kysten av Vest-Agder, men også Rogaland og Oslofjorden vil få kraftig vind. Det meldes også om lokalt mye nedbør flere steder.

Sjekk været der du bor

Orkan

Allerede i formiddag merktes vindkastene i Agder. Vinden øker utover ettermiddagen, og det blir bare verre og verre

– Utenfor kysten får vi vind opp i orkan styrke om vi er uheldige. Her får vi vindkast opp i 30-40 meter per sekund, altså det samme nivået som Dagmar hadde, sier meteorolog Øyvind Johnsen i meteorologisk institutt til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video av den høye vannstanden på Unnerøy kl. 13 tirsdag

Det er viktig at folk i områdene som kan bli rammet, forbereder seg på uværet.

– Folk må selvfølgelig tenke på hva de har som nå er utsatt, enten det er en båt, flytebrygge, åpne vinduer, ting som blåse mot vinduer eller trær som kan falle.

– Liv kan gå tapt

Strømnettet er utsatt, og det ikke utenkelig at innbyggerne i Agderfylkene vil miste strømmen.

– Det er fullt mulig at det kan skje. Vi er ikke vant til slike voldsomme uvær. På Vestlandet og i Nord-Norge er det mer vant til det og tar betydelig større omsyn, men selv der blir det skader. Så man skal ikke ta lett på dette, sier Johnsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ber skuelystne om å holde seg unna.

– Det kan være artig å se på bølger, men for guds skyld; liv har gått tapt, advarer meteorologen.

Se video av de store bølgene ved Spangereid øst for Lindesnes:

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Like sterk som Dagmar

Det er bare få dager siden Dagmar herjet, og forårsaket skader for 564 millioner kroner.

Les også: Her har Dagmar vært

Vil Emil forårsake like store skader som Dagmar?

– Jeg tviler på at det blir like store ødeleggelser fordi vindhastigheten da gikk inn mot kysten, mens den nå går mer langs kysten. Men det vil garantert bli skader på grunn av dette, sier Johnsen.

Det er også ventet høye bølger. Bølgene vil øke hurtig på, og ventes å bli mellom 8 og 12 meter. Det betyr at enkeltbølger kan bli dobbelt så høye – over 20 meter.

– De høyeste bølgene kommer i kveld og i natt. De starter ute i Nordsjøen, men trenger inn i Skagerakområdet. Danmark er trolig mest utsatt for de høyeste bølgene, sier Johnsen.

DAGMAR: Årdal i Sogn og Fjordane ble hardt rammet av stormen Dagmar. Trær veltet, biler og båter og veier ble skadet. Foto: Frank Optun Smedegaard / ScanpixDAGMAR: Årdal i Sogn og Fjordane ble hardt rammet av stormen Dagmar. Trær veltet, biler og båter og veier ble skadet. Foto: Frank Optun Smedegaard / Scanpix

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vannstand én meter over normalen

Ekstremvarselet gjelder Vest-Agder, hvor det ventes sterkest vind – opptil sterk storm. Men såkalt obs-varsel gjelder fra Sør-Rogaland til Oslofjorden, hvor det også blir sterk vind.

I Aust-Agder, Telemark, Østfold, Vestfold og Buskerud varsles det om sterk vind i kombinasjon med underkjølt regn som vil gi vanskelige kjøreforhold i lavlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ventet ekstrem høy vannstand for strekningen svenskegrensen til Ålesund. Fra onsdag kveld og natt til torsdag er det ventet 60 – 100 centimeter over høyden i tidevannstabellene. Høyest blir vannstanden rundt Oslofjorden.

Vakthavende redningsleder Nils Ole Sunde ved Hovedredningssentralen Sør-Norge ber innstendig alle småbåteiere om å passe på.

– Jeg vil be alle som har småbåter, om å sikre dem. Høy vannstand fører ofte til at fortøyningene ryker. En drivende båt kan igangsette en stor redningsaksjon, sier Sunde til Fædrelandsvennen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle kommuner er varslet

Fylkesberedskapssjef Yngve Årøy i Vest-Agder sier det er viktig at folk unngår å utsette seg selv for fare.

– I tillegg må folk sikre løse gjenstander slik at de ikke blir tatt av vind og skader folk og materiell, sier Årøy til avisa.

Fylkesmannen har varslet samtlige kommuner om at stormen Emil kommer til å herje langs kysten.

– Alle kommuner er varslet i henhold til fylkesmannens beredskapsplaner. I tillegg har vi opprettet dialog med kraftselskap, telefon, veimyndigheter, politi og Sivilforsvaret, sier Årøy.

Helikopterstans

Color Line avventet situasjonen noen timer, men hadde tirsdag ettermiddag innstilt alle sine avganger mellom Norge, Sverige og Danmark på grunn av værforholdene.

Helikoptertrafikken til og fra installasjonene i Nordsjøen har ifølge Heliport.no vært stort sett innstilt fra Sola og svært forsinket fra Bergen.

Tidlig onsdag morgen vil vinden avta noe. Etter at «Emil» har rast ifra seg i Norge, fortsetter vinden videre mot Danmark, Sør-Sverige og store deler av Østersjøen.

Les flere nyheter