Laveste branndødsfall på 43 år

DØDSBRANN: To personer omkom i brannen om bord på MS Nordlys i september 2011. Brannen startet i maskinrommet da hurtigruteskipet lå utenfor Ålesund. Til sammen omkom 45 mennesker i brann i fjor, det laveste tallet på over 40 år. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
DØDSBRANN: To personer omkom i brannen om bord på MS Nordlys i september 2011. Brannen startet i maskinrommet da hurtigruteskipet lå utenfor Ålesund. Til sammen omkom 45 mennesker i brann i fjor, det laveste tallet på over 40 år. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix

I 2011 omkom 45 mennesker i branner i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dødsbrannstatistikken viser klar bedring. De siste ti årene har det i gjennomsnitt omkommet 64 personer i brann hvert år, mens tallet for 2011 var 45. Ifølge tall fra Brannvernforeningen må vi helt tilbake til 1968 for å finne et lavere dødsbranntall.

Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening, gleder seg over det lave tallet.

- Fjoråret var et godt år med relativt få branndøde. Det er vanskelig å si hva årsaken er, og vi tør ikke si at vi nå har funnet løsningen, for det kan også være tilfeldig variasjon. Men det er godt å se at det er mulig å få ned tallene, sier Kalheim til ABC Nyheter.

Desember er den verste brannmåneden, som i snitt har krevd 10 til 15 menneskeliv de siste årene. I år døde fire personer i brann denne måneden.

- Desember 2011 er unik, slik sett, sier Kalheim.

Les også: Brannekspert svarte på lesernes spørsmål

Takker feierne

Direktoratet for samfunnssikkerhet bekrefter at tallet på branndøde ikke har vært lavere i løpet av de siste 30 årene, som DSB har pålitelig statistikk for.

- Det jobbes veldig godt med forebyggende brannarbeid i lokale brannvesen. Jeg vil spesielt fremheve feieren som er inne i hver eneste bolig i løpet av en fireårs-periode. Feieren sjekker pipe- og ilsted, men ser også etter andre ting og gir informasjon om brannsikkerhet, sier Hans Kristian Madsen, avdelingsdirektør i brann og redningsavdelingen i DSB.

Han sier det er all grunn til å holde trøkket oppe rundt forebyggende brannarbeid, spesielt mot utsatte grupper som eldre og pleietrengende.

Sjekk ditt fylke på kartet: Her skjedde dødsbrannene

Mild vinter

Brannverndirektøren tror det milde været kan være noe av grunnen til det lave tallet. Tallet på branner øker markant når det er veldig kaldt ute, og dermed mye fyring.

- I 2011 var vi også forskånet for katastrofebranner, det vil si branner der mer enn fire personer mistet livet, forteller Kalheim.

I 2008 sørget to slike katastrofebranner for at så mange som 82 mennesker omkom. Syv personer mistet livet i Drammen, men seks personer døde i Urtegata i Oslo – begge brannene i årets to siste måneder.

Les også: Disse brannene endret Norge

To enkle grep

Kalheim minner om at det ofte er enkle grep som skal til for å sikre seg mot branner. De fleste omkommer i egen bolig, og etterforskning avdekker ofte at boligen manglet fungerende røykvarsler.

Mer enn 90 prosent av boligene i Norge har røykvarslere, men i en halv million hjem fungerer ikke røykvarsleren slik den skal.

Les også: Nordmenn slurver med brannsikkerheten

Tidlig varsel kan ofte utgjøre forskjellen mellom liv og død.

- Man må sørge for å ha en fungerende røykvarsler som man også hører på soverommet. De fleste dødsbranner skjer på natta og rommet er overtent i løpet av 3-7 minutter. Da teller hvert sekund og minutt, sier Kalheim.

Se video: Redd liv med røykvarsler

De fleste branner begynner i det små og er mulige å avverge dersom man har et brannslukningsapparatet tilgjengelig.

- Det er påbudt å ha håndslukkeapparat, men man må også kunne bruke det. Det blir for sent hvis man skal begynne å ete etter bruksanvisningen, påpeker Kalheim.

Selv tar han alltid en siste sjekkerunde i huset hver kveld før han legger seg, der han ser etter at alt av lys, kokeplater, kaffetrakter og annet elektriske utstyr er slått av.

Les også: Har du sjekket disse brannfellene hjemme?


Les flere saker i serien om dødsbranner:

Forlot kokende kjele for å roe baby - fikk erstatningskutt

5000 brannfolk mangler lovpålagt utdanning

FrP: - Regjeringen er en sinke på brannberedskap

- Ikke regn med at brannvesenet redder deg

Tror sigarettforbud vil hindre dødsbranner

Ronald (22) døde på grunn av nyttårsrakett

Brannmann mistet moren i brann

Takker seriekoblet røykvarsler for at sønnen overlevde

Les andre nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært