Folkehelseinstituttet mener gravide bør veies

– BØR VEIES: Folkehelseinstituttet vil veie gravide. Illustrasjonsfoto: Colorbox
– BØR VEIES: Folkehelseinstituttet vil veie gravide. Illustrasjonsfoto: Colorbox

Det bør bli obligatorisk for jordmødre å melde fra om vektutviklingen hos alle gravide, mener Folkehelseinstituttet. Bakgrunnen er at fedme øker faren for komplikasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er det opp til fødeavdelingen og jordmødrene å ta initiativ til å melde fra om de gravides vekt, og det gjøres i liten grad. Tall fra Medisinsk fødselsregister (MFR) viser at mors vekt og høyde bare ble meldt inn ved 44 prosent av fødslene i 2010-2011.

– For flere regioner i landet vet vi ikke noe om hvordan de fødendes vekt utvikler seg. Dermed blir det heller ikke mulig for oss å gi fornuftige råd til myndighetene og kvinnene selv, sier divisjonsdirektør Per Magnus til Dagsavisen.

Stavanger universitetssjukehus er flinkest og rapporterte vekt og høyde for over 95 prosent av de påbegynte svangerskapene. Dårligst var Oslo universitetssykehus Ullevål og sykehusene i Levanger, Lillehammer, Elverum, Molde, Gjøvik, Kristiansund, Namsos og Kongsvinger. Ingen av dem meldte inn vekt og høyde for noen av de kommende mødrene de hadde ansvaret for, ifølge avisa.

Folkehelseinstituttet vil ta saken opp med Helsedepartementet og Datatilsynet.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært