Hevder nordkoreanere ble skutt på grensa

VÆPNET VAKT: Nord Korea har trappet opp grensekontrollen for å hindre avhopping. Foto: Reuters
VÆPNET VAKT: Nord Korea har trappet opp grensekontrollen for å hindre avhopping. Foto: Reuters

Tre nordkoreanere ble skutt og drept av grensevakter da de forsøkte å ta seg over til Kina, hevder en sørkoreansk aktivist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Do Hee-Youn, som hjelper flyktninger fra Nord-Korea, ble de tre mennene i 40-årene drept av nordkoreanske grensevakter da de forsøkte å krysse Yalu-elva ved grensebyen Hyesan.

– Folk som ventet på kinesisk side av elva for å hjelpe de tre avhopperne, så hva som skjedde. Vaktene tok med seg de tre døde som lå på isen, forteller Do som viser til kilder i Kina.

Les også: Lover stø politisk kurs i Nord-Korea

Ifølge aktivister styrket Nord-Korea grensekontrollen for å hindre avhoppere fra å flykte fra landet da diktatoren Kim Jong-il døde 17. desember.

Det er likevel svært uvanlig at nordkoreanske grensevakter skyter for å drepe, påpeker de.

– Jeg er redd at det kommer til å bli mye vanskeligere for nordkoreanere å hoppe av en tid framover, sier Do.

Les også: – Trane sørget over Kim Jong-il

Ifølge ham har nordkoreanske myndigheter selv spredt nyheten om drapene på de tre, i et forsøk på å skremme andre fra å flykte.

– De lar folk få vite at de som flykter umiddelbart vil bli skutt, sier han, og viser til kilder han kommuniserer med i Nord-Korea ved hjelp av mobiltelefoner smuglet inn i landet fra Kina.

Rundt 23.000 nordkoreanere har flyktet fra sult og undertrykkelse i hjemlandets siden Koreakrigen på 1950-tallet, flertallet av dem de siste årene.

Les også: Her sørger titusener

Den vanligste flukten går til fots over den dårlig bevoktede grensa mot Kina. Der skjuler avhopperne seg en tid, før ferden fortsetter til Sør-Korea.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært