Slottets skatter landet rundt

I forbindelse med kong Harald og dronning Sonjas 75-årsdager i 2012, har regjeringen besluttet å gi kongeparet en presentasjon av de kongelige samlingene som gave. Dette skal skje gjennom en rekke utstillinger i Norge i 2012 og 2013. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Den kongelige kroningsvognen fra 1906 og andre kostelige skatter fra Slottets samlinger blir nå tilgjengelig for publikum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er veldig hyggelig å få vist fram en del av det som finnes på Slottet, sier kong Harald.

I år og i 2013 skal de kongelige gjenstandene vises på utstillinger flere steder i landet.

Både kongen og dronning Sonja fyller 75 år i år, og utstillingene er en gave fra regjeringen. Det er bevilget 30 millioner kroner til fire ulike utstillinger som skal vises i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø, samt til to vandreutstillinger. Temaet for alle utstillingene er Den kongelige reise.

At det er en gave etter kongeparets ønske, er det ingen tvil om.

– Absolutt. Vi håper utstillingene vil bli til glede for mange. Vi er veldig takknemlige for denne gaven, sier kongen.

Viste utvalg

På Slottet har de allerede begynt å ta ned malerier som skal være med på utstillingene. Verdifulle og historiske gjenstander er hentet ut fra skuffer og skap. Like før jul var kulturministeren på Slottet der et engasjert kongepar viste fram et lite utvalg av gjenstandene som skal stilles ut.

– Noe av det mest spennende som skal vises er kroningsgaven fra det engelske folk gitt i 1906. Den er imponerende. Fire store Warwick-urner, store kandelabre, dekketallerkener og bestikk til 120, det meste i forgylt sølv. En fantastisk gave, som har vært brukt mange ganger i offisielle sammenhenger, sier dronning Sonja og åpner en stor kiste full av bestikk.

Se også: Julefotografering på Slottet

Fra bordet foran seg viser dronningen også fram en stilfull reiseveske brukt av dronning Maud og en radio som sto på kong Haakons skrivebord under oppholdet i London under krigen. Ved siden av ligger bildet som viser kong Haakon og daværende kronprins Olav sittende ved radioen i London i 1942.

– Det at vi nå får registrert fotoarkivet gjør at vi får vite mer om historien bak mange gjenstander. Vi finner stadig skatter. Det er spennende. Vi er veldig glade for at vi får vise fram noe av dette, sier dronning Sonja.

På lager

Norge er et av få monarkier som ikke har eget slottsmuseum, og det meste av den omfattende samlingen er stuet bort i diverse lagre, på Slottet og i andre kongelige bygninger. Inkludert drøyt 200.000 historiske fotografier, anslås det at Det kongelige hoff har rundt 400.000 gjenstander i samlingene. Mye av det som skal stilles ut de neste to årene, har ikke vært vist før.

– Det er mange fine skatter, og det er veldig hyggelig å få ting ut av skuffer og skap og kunne dele det med mange, sier kong Harald.

Les også: Stortingsmiddag på Slottet

Blant de største gjenstandene som skal vises er kroningsvognen fra 1906, laget hos vognmaker O. Sørensen i Kristiania. Kroningsvognen skal vises på utstillingen i Oslo og i Trondheim. Kronen på taket ble tilvirket av gullsmed Tostrup og er blant gjenstandene kongeparet kunne vise kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Kulturministeren sier at hun er veldig glad for at kongeparet vil vise alle disse gjenstandene til det norske folk.

– Det er mange fantastiske gjenstander jeg tror mange vil ha stor interesse og glede av å se. Disse gjenstandene viser jo ikke bare kongeparet og kongehusets historie, de dokumenterer jo hele vår nasjons historie, sier Huitfeldt.

Kjøretøyer

De fire temporære utstillingene vil alle bli forskjellige. Utstillingen i Oslo åpner i februar og har fått tittelen «Kongelige reiser 1905-2005». Utstillingen i Bergen åpner til Festspillene i år og vil vise folkegaver skjenket kongeparet i 1905 og 1906.

I Trondheim er temaet kongelige kjøretøyer, mens i Tromsø er temaet sølvbryllupsgaven fra det norske folk til kong Oscar II og dronning Sophie i 1882. Begge disse utstillingene vises i 2013.

I høst sendes det ut en vandreutstilling i Nasjonalmuseets gallerinettverk om kongefamiliens utenlandsopphold under krigen, mens en utstilling med bilder fra Slottets fotosamling skal ut til grunnskolene.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden