2012: Det store valgåret

USAs president Barack Obama, Russlands Vladimir Putin og Frankrikes Nicolas Sarkozy stiller alle til valg i år. Flere andre land kan også få ommøblering på det politiske topplanet i 2012. Foto: Reuters / AFP / Scanpix.
USAs president Barack Obama, Russlands Vladimir Putin og Frankrikes Nicolas Sarkozy stiller alle til valg i år. Flere andre land kan også få ommøblering på det politiske topplanet i 2012. Foto: Reuters / AFP / Scanpix.

2011 ble de store omveltningers år i verdenspolitikken, og endringene kan komme til å fortsette i 2012. Ikke mindre enn 59 av verdens 193 nasjoner holder valg i året vi nettopp har begynt på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det handler om valg på presidenter og nasjonalforsamlinger, samt delstats- og lokalvalg.

Fire av de fem faste medlemslandene i FNs sikkerhetsråd kan få endringer på topplan, og den globale oppmerksomheten knytter seg ikke minst til presidentvalget i USA 6. november.

Men også i Kina, Russland og Frankrike kan det bli sjefsskifte i løpet av året som kommer.

Les også: Dødt løp mellom Gingrich og Romney

De fire nevnte landenes økonomier utgjør til sammen 40 prosent av jordas samlede produksjon av varer og tjenester BNP, påpeker CNN.

Kina

Kina kommer ikke til å holde demokratiske valg, men vil likevel oppleve de største endringene i den politiske toppledelsen. Hele 70 prosent av lederne blirbyttet ut, men det ventes ingen store overraskelser, heter det på nyhetskanalens nettsider.

Det har lenge vært spådd at president Hu Jintao og statsminister Wen Jiabao viker plass for Xi Jinping og Li Keqiang. Disse to navnene blirgjengangere i nyhetsbildet i året som kommer, spår politiske observatører.

Les også: Kraftig smell for Putin – anklager om juks

Russland skal holde presidentvalg, og det regnes som sikkert at dagens statsminister Vladimir Putin blir president, slik han var fra 1999 til 2008. Men det knytter seg mer usikkerhet til utviklingen i de indre sirkler i Kreml i dag enn på lenge.

Stuerent

Putin ble nylig pepet ut da han var til stede på en boksekamp, og hans parti Det forente Russland gjorde det sensasjonelt dårlig i valget på ny nasjonalforsamling 4. desember. For første gang på mange år er det politisk stuerent blant russerne å kritisere toppledelsen.

I USA kan republikanerne Newt Gingrich eller Mitt Romney komme til å flytte inn i Det hvite hus om ett års tid. Men først skal amerikanerne gjennom en lang og hard valgkamp der den sittende presidenten Barack Obama vil slåss med nebb og klør for å bli gjenvalgt.

Les også: Venezuelas opposisjon vil stå samlet mot Chávez

I Latin-Amerika stiller Venezuelas venstreorienterte president Hugo Chávez til gjenvalg 7. oktober. Chávez har lenge vært en kilde til politisk hodepine for USA, som anklager ham for å ha fusket til seg seieren ved valget i 2006.

Tillit

Frankrike holder presidentvalg i to omganger til våren, valgdagene er 22. april og 6. mai. Landet sliter tungt økonomisk, og det kan gjøre det vanskeligere for den sittende konservative statssjefen Nicolas Sarkozy å vinne ny tillit.

Les også: Lider han av et Napoleon-kompleks?

I mange av landene som skal holde valg i månedene framover, ligger den politiske hovedkursen fast. Andre steder vil valgkampen bære preg av en mer grunnleggende debatt om landets politiske framtid, skriver CNNs kommentator Fareed Zakaria.

Den politiske utviklingen avhenger ikke bare av hvem som sitter med hånden på statsroret. Gjeldskrisen som rammet en rekke europeiske land i 2011, viser at økonomien og de økonomiske lederne også spiller en stor rolle.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært