– Kvikkleire må avdramatiseres

Raset ved Esp på Byneset. Raset har skjedd i et område med dyrket mark og spredt bebyggelse. Ingen hus er blitt tatt av raset, og ingen personer ble skadet. Foto: Ned Alley / Scanpix
Raset ved Esp på Byneset. Raset har skjedd i et område med dyrket mark og spredt bebyggelse. Ingen hus er blitt tatt av raset, og ingen personer ble skadet. Foto: Ned Alley / Scanpix

NGI advarer mot å dramatisere kvikkleireraset i Trondheim.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har kvikkleire, og da vil det fra tid til annen gå skred. Vi anbefaler folk å følge med, men ellers mener vi dette bør avdramatiseres, sier Anders Solheim, avdelingsleder for naturskade i NGI.

Les også: Vant kampen mot kvikkleiren

Naturlig ras

De fleste kvikkleireskred er utløst av mennesker, raset på Byneset i Trondheim skilte seg ut ved at det var naturen selv som utløste raset.

– Slik det ser ut nå var det økt vannføring i flere bekker, dette førte til erosjon samtidig som mye nedbør hadde gjort ravinesidene mettet med vann. Denne kombinasjonen utløste skredet, sier Solheim.

NVE om skredfaren: - Vet ikke om kartleggingen blir god nok

Advarsler i 2005

I en rapport som NGI skrev for Norges Vassdrags- og Energidirektorat, NVE, i 2005 ble det kartlagt 36 områder i øverste risikoklasse. NGI anbefalte da supplerende undersøkelser for disse skredutsatte områdene.

Solheim bekrefter at raset på Byneset gikk i en av disse områdene i øverste risikoklasse. Han kan ikke svare på hvor mange av disse områdene som er undersøkt grundigere i tiden etter at rapporten kom.

Les også: Enda våtere klima

Byneset ikke undersøkt

– Mange av dem er undersøkt. Alle blir undersøkt grundig, men hvis det skal skje noe så trigger det grundigere undersøkelser. Det kan være reguleringsplaner, utbygginger eller annen aktivitet.

Solheim sier at han ikke tror Byneset er undersøkt videre, men kan ikke si det sikkert.

– Det er ikke bare NGI som gjør slikt, også andre. Men dette er jo et jordbruksområde med lite bebyggelse, sier han.

Derfor blir det flom

Les også:

Ras skyldtes snøsmelting - ikke klima

Frykter at boligområde skal rase ut

100.000 i skredfare

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært