Omstridt ny grunnlov i Ungarn fra 1. januar:

Spent foran bruduljer i Budapest i kveld

Republikken fjernet: I Ungarns nye grunnlov fra 1. januar er uttrykket «republikk» borte. Opposisjonen vil demonstrere for å få den tilbake. Foto: Scanpix/Reuters.
Republikken fjernet: I Ungarns nye grunnlov fra 1. januar er uttrykket «republikk» borte. Opposisjonen vil demonstrere for å få den tilbake. Foto: Scanpix/Reuters.

Horder av demonstranter vil mandag kveld demonstrere mot en gallaforestilling for Ungarns nye grunnlov, som trådte i kraft 1. januar. Demonstrantene trues av Den ungarske garde: - Vi skal feie søpla vekk fra gatene!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi skal gjeninnføre republikken!

Det varsler opposisjonspartiene i Ungarn, når regjeringspartiet Fidesz i kveld skal feire sin omstridte nye grunnlov med gallaforestilling i Operaen i Budapest.

En rekke partier med forhenværende statsminister Ferenc Gyurcsány i spissen, vil gi gallagjestene en «varm» velkomst før festforestillingen.

- Sionister, kommunister og negerelskere

- Vi skal feie søpla vekk fra gatene! advarer imidlertid den fryktede høyreekstreme bevegelsen Nye Ungarske Garde.

De retter pekefingeren mot demonstrantene utenfor operahuset:

«Gyurcsány og partiene som støtter sigøynerforbryterne, homoene og negerinnvandrerne, Ungarn-haterne, sionistene og kommunistene.»

Det er beskrivelsen som gis på nettstedet med det megetsigende navnet «Vår kamp».

Halv seks i kveld samles de sortkledde på et gitt gatehjørne og gjør seg klar til å marsjere mot demonstrasjonen som finner sted utenfor Operahuset fra klokka 18.

Følg begivenhetene direkte på ungarsk nett-TV.

Høyreekstremister for Orbán?

Skal feie søppel-demonstranter fra gatene: Tamás Juhász (i midten) og hans Garde-kamerater. Foto: Thomas VermesSkal feie søppel-demonstranter fra gatene: Tamás Juhász (i midten) og hans Garde-kamerater. Foto: Thomas Vermes

Statsminister Viktor Orbán i Høyres søsterparti Fidesz, har takket være mer enn to tredels flertall etter siste parlamentsvalg, kjørt gjennom en helt ny og omstridt grunnlov i hurtigtogsfart.

Også de høyreekstreme sier de er kritiske til grunnloven, men anklages for å gå Orbáns ærend ved å angripe kritikerne av grunnloven i gatene i kveld.

- Ikke bokstavelig ment

Trass i det truende tonefallet på diverse hat-hjemmesider, sier en framstående representant for Nye Ungarske Garde på telefon til ABC Nyheter, at de vil opptre ikke-voldelig.

- Hva betyr det at dere skal rense gatene i kveld?

- Det skal forstås i overført betydning, sier Tamás Juhász, som inntil nylig var lederen i Garden.

Les også: - Vi deler ut godter til sigøynerbarna

Han opplyser at familie- og arbeidsforhold gjør at han har trukket seg. Organisasjonen styres nå av hans to nestkommanderende. Selv har han fått tittelen honorær kaptein.

Les også: Ungarske sigøynere flykter fra borgervernere

Vekker reaksjoner ute

Den nye ungarske grunnloven har høstet sterk kritikk også i utlandet, blant annet fordi den oppfattes å svekke sentralbankens og domstolenes suverenitet.

Grunnloven slår fast at Ungarn er en kristen nasjon. Den har en mer nasjonalistisk tone enn tidligere, blant annet ved å slå fast at staten Ungarn har ansvar for skjebnen til alle ungarere også i nabolandene.

I Trianon-freden etter 1. verdenskrig ble 2/3 av landet avgitt til nabolandene. Dermed oppsto store ungarske minoriteter, noe som har skapt spenninger.

Mann og kvinne

Ungarn har fra nyttår grunnlovsfestet at ekteskapet er en institusjon forbeholdt mann og kvinne.

Retten til abort kan også stå for fall. Grunnloven slår fast retten til liv fra unnfangelsen av.

Orbán-regjeringen har i lenger tid vært under kritikk ute og hjemme for innføringen av en medielov som gir et medietilsyn fullstendig kontrollert av Fidesz, stor makt. Blant annet står kommentar-radioen Klubradio i fare for å bli fratatt frekvensen sin.

Grunnloven slår fast at det skal være pressefrihet, men med den noe tvetydige formuleringen Ungarn skal sikre betingelser for fri spredning av «...informasjon nødvendig for å forme en demokratisk folkemening.» (ABC Nyheters oversettelse).

Plikt for barna også

En rekke rettigheter blir slått fast for innbyggere og asylsøkere, inkludert plikten til å ta seg av barna.

Men i denne grunnloven blir også avkommet pålagt plikter: Når de blir voksne, skal de ta seg av sine foreldre hvis disse trenger det.

Alle nasjonaliteter som lever i Ungarn, har rett til å bruke og få undervisning i eget språk, og til å danne lokale eller regionale styringsorganer, heter det også i grunnloven. Dette vil gjelde blant annet Ungarns rom- eller sigøynerbefolkning.

Les hele Ungarns grunnlov på engelsk her.

Les flere nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært