Fortsatt ustabilt på Byneset

VAKTHOLD: Sivilforsvaret og politiet holdt vakt ved rasstedet hele natt til mandag. Foto: Scanpix
VAKTHOLD: Sivilforsvaret og politiet holdt vakt ved rasstedet hele natt til mandag. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er fortsatt bevegelse i raset på Byneset i Trondheim. Det kan ta flere dager før de evakuerte får vende hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det raser fortsatt fra raskanten. Vi har nå eksperter ute som undersøker forholdene både på bakken og fra helikopter. Vi kan konstatere at det fortsatt er bevegelse i raset, sier regionsjef Kari Øvrelid i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB.

Det er nå 40 evakuerte fra gårdene omkring rasområdet i grenda Esp på Byneset. De ble evakuert på kort varsel etter at et område på vel 30 dekar raste ut søndag morgen.

Nå må de belage seg på minst ei natt til på hotell eller hos slektninger og venner.

– Vi vil sette i gang grunnboring i området fra tirsdag, for å undersøke trykk og stabilitet. På grunnlag av dette vil det bli avgjort når de evakuerte får flytte tilbake. Vi satser på å ta gård for gård. Men det kan ta fra et par dager til ei uke før alle får flytte tilbake, sier Øvrelid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Får hente medisiner

Flere av de evakuerte fikk mandag sende en person fra hver gård på en lyntur for å hente det nødvendigste, som medisiner, mate husdyr og sikre boligen.

Les også: Vet ikke når de får vende hjem

– De får 10 minutter, og kjøres inn av folk fra Sivilforsvaret. De har samband med folk ved raskanten, som raskt kan melde fra om noe skjer, opplyser kommunaldirektør Einar Aasved Hansen i Trondheim kommune til NTB.

Erosjon

Mange kvikkleireras utløses av menneskelig aktivitet, som graving og bygging. Det ser ikke ut til å være tilfelle med raset på Byneset, sire Kari Sletten i Norges geologiske undersøkelse, NGU.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trolig dreier det seg om erosjon. Vi har hatt en våt sommer og høst, og det er ikke tele i bakken. Hvis en bekk graver hull på ei lomme med kvikkleire, er det ingenting som kan stoppe den flytende massen, sier Sletten til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slike ras kan komme plutselig, uten forvarsel, og det er vanskelig å lage noe varslingssystem.

– Det viktigste er å få kartlagt alle kvikkleireområdene, slik at aktivitet som graving og bygging kan skje på riktig måte, sier hun.

Strenge regler

Plan- og bygningsloven har klare og strenge bestemmelser om bygging i rasutsatte områder, blant annet med krav om geotekniske undersøkelser.

Trondheim kommune, som har flere store kvikkleireområder, skal oppdatere sine raskart i løpet av året, forteller Einar Aasved Hansen, kommunaldirektør for byutvikling.

– Vi skal gå gjennom kvikkleireområdene og oppdatere kartene med ny informasjon, forteller han.

Trondheim kommune har stoppet byggeprosjekter på grunn av kvikkleire.– Regelverket er klart og tydelig, og er dessuten blitt skjerpet de siste årene. Raset på Byneset bør fungere som en påminnelse om at folk søker før de setter i gang med graving eller bygging i utsatte områder, sier Hansen.


Les flere nyheter