Danskene mener kronprins Frederik bør overta

KONGELIG OPPMØTE: Kronprinsesse Mary, kronprins Frederik, prinsesse Benedikte, dronning Margrethe, prinsesse Marie og prins Henrink under Folketingets åpning tirsdag 4.september 2011. Foto: Scanpix
KONGELIG OPPMØTE: Kronprinsesse Mary, kronprins Frederik, prinsesse Benedikte, dronning Margrethe, prinsesse Marie og prins Henrink under Folketingets åpning tirsdag 4.september 2011. Foto: Scanpix

Danskene mener dronning Margrethe snart bør overlate tronen til kronprins Frederik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

40 prosent av de spurte mener at det bør komme et tronskifte i Danmark innen fem til ti år, viser en meningsmåling Megafon har utført for Politiken.

11 prosent mener at dronning Margrethe straks bør trekke seg og overlate tronen til Frederik.

Ekspertene har imidlertid liten tro på at dronningen vil abdisere og gjøre kronprinsen til konge. De viser til at det er liten tradisjon for dette innen europeiske kongehus.

– Monark er noe man er for livstid. Problemet er at folk lever mye lengre i dag enn tidligere, sier historikeren Steffen Heiberg til avisen.

Les også: Kronprinsesse Mary fødte tvillinger

Historielektor Jes Fabricius Møller ved universitetet i København, tror heller ikke at dronningen vil abdisere. Han er heller ikke sikker på om danskene egentlig ønsker det.

– Målingen er nok mer et uttrykk for at folk virkelig liker Frederik og Mary, enn en vurdering av dronningens innsats, sier han.

Dronning Margrethe har slett ingen planer om å overlate tronen til kronprinsen.

– Jeg har alltid vært av den oppfatning at det å være monark er en oppgave man får, og den har man så lenge man lever, sier hun til Politiken.

Også i Sverige mener mange at tiden er inne for et tronskifte. 20 prosent av svenskene mener at kong Carl Gustaf straks bør abdisere, 17 prosent mener at han bør gjøre det innen fem år og 13 prosent mener at han bør gjøre det innen ti år, viste en undersøkelse nylig.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært