Stoltenberg: – 2012 vil gi nye svar

Statsminister Jens Stoltenberg under opptaket til nyttårstalen i statsministerboligen. Foto: Berit Roald / Scanpix
Statsminister Jens Stoltenberg under opptaket til nyttårstalen i statsministerboligen. Foto: Berit Roald / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier det norske folk trenger å vite mer for å forstå det som skjedde 22. juli, selv om det er gått fem måneder. Han lover nye svar i 2012.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren brukte halve nyttårstalen til å beskrive ulike sider ved tragedien som rammet det norske folk sist sommer. Han, som så mange andre, har ubesvarte spørsmål. Hvordan går det med overlevende og etterlatte? Hvorfor måtte det skje?

Les hele talen her

– Vi trenger fortsatt å vite for å forstå. 2012 vil gi nye svar. Først kommer rettssaken mot gjerningsmannen, deretter skal kommisjonen gi sin usminkede og ærlige 22. juli-historie. Det betyr at vi må takle gjensynet med ondskapen. Jeg er trygg på at vi klarer det, sa statsministeren.

Han mente at det norske folk skrev historie i fjor sommer.

Les også: Stolteberg tar opp nyttårstalen på nytt

– Det skjedde noe

– Først ble vi lamslått av bomben og skuddene. Så skjedde det noe. Vi reiste oss, ristet av oss frykten og sto rakrygget opp for demokratiet. Vi følte det i rosetog og fakkeltog, i begravelser, kirker, moskeer og foran TV-skjermen. Vi var ett folk. I møte med det verste i livet tok folk fram det beste i seg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoltenberg minnet om at det også ble født barn i Norge 22. juli, barn som må leve med at bursdagen forbindes med sorg.

– Vi skal sørge for at det ikke bare blir slik. Vi skal vise at krisen også løftet fram noe varmt og verdig i landet vårt, la han til.

Se også: - Dette er årets mørkeste dag

Statsministeren advarte mot at totalitære forførere får snakke uimotsagt i mørke kroker på nettet.

– Vi skal ta til motmæle. Drive dem ut med kunnskapens lys. Jeg oppfordrer alle til å bli gode, digitale nabokjerringer. Ikke for å sensurere eller kvele debatter, men for å vise at de ekstreme tar feil. Vi gjør det ved lunsjbordet på jobben, nå er tiden inne for å gjøre det på nettet, sa Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagmar

Stoltenberg kom også inn på orkanen Dagmars herjinger i romjulen. Han sa at Norge må ruste seg mot virkningene av klimaendringene, men først og fremst hindre dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi beundrer vestlendingenes evne til å takle så ekstreme situasjoner. Og jeg berømmer alle dere som har stått på for å hjelpe, redde og reparere. Dessverre gikk et liv tapt i arbeidet, sa statsministeren.

Han reiser selv til Vestlandet om få dager for å se ødeleggelsene med egne øyne og for å drøfte beredskap med dem som har stått i stormen.

Statsministeren tok også for seg noen av tidens største internasjonale utfordringer.

– For klimaet ble fjoråret en skuffelse. Det ble gjort framskritt, men heller ikke møtet i Durban ga et gjennombrudd. Vi kan imidlertid ikke gi opp, fordi det finnes ikke noe alternativ, sa statsministeren.

Les også: - I dag kjente vi på AUF-samholdet

Gjeldskrisen i Europa er en annen dramatisk utfordring neste år. Millioner av unge er i ferd med å miste troen på framtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Igjen ser vi hærer av arbeidsledige i Europa. For oss i Norge handler det om å sikre arbeidsplassene og trygge boligrenten. Vi vet ikke hvor hardt vi blir rammet, men jeg lover at vi skal handle når det trengs. Slik vi har gjort før, sa Stoltenberg.

Dyrebare liv

På den positive siden trakk han fram arbeidet med å vaksinere barn i fattige land.

– Sist år reddet vi 600.000 flere barn, mange av dem bare med et nålestikk. Tenk det! Det er 600.000 dyrebare liv, sa statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoltenberg viste spesielt til det fredsskapende arbeid som mange nordmenn er involvert i rundt om i verden, og mintes dem som hadde mistet livet under oppdrag ute.

Han fremhevet norske piloters innsats for å forsvare det libyske folk mot Gaddafi-regimets terror og bidragene i Afghanistan, der nedtrappingen begynner i 2012.

– Jeg er fylt av stolthet over hva våre soldater har utrettet i Afghanistan, sa statsministeren.

Les også: Norge tilbyr kriselån

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoltenberg takket kong Harald og dronning Sonja for deres innsats i året som gikk, og minnet om at de begge fyller 75 år i 2012.

– Kanskje aldri i fredstid har kongefamilien stått nærmere sitt folk enn i tiden etter 22. juli. Med nærvær og varme ga de trøst, med kloke ord lindret de smerte. Fem millioner nordmenn vil takke, gratulere og ønske dem alt godt i jubileumsåret, sa statsministeren.

Les flere nyheter