Iran fortsetter militærøvelser og atomforskning

Iransk marine prøveskyter en ny langdistanserakett under en øvelse i Omanhavet nær Hormuzstredet. Foto: Scanpix/EPA
Iransk marine prøveskyter en ny langdistanserakett under en øvelse i Omanhavet nær Hormuzstredet. Foto: Scanpix/EPA

Iran lar seg ikke vippe av pinnen av nye økonomiske sanksjoner og fortsetter med sine militærøvelser og atomkrafteksperimenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irans sentralbank vil møte USAs nye sanksjoner med styrke, sa president Mahmoud Ahmadinejad søndag.

– Sentralbanken er ryggraden i kampen mot fiendtlig press og den må med fasthet og selvtillit ha styrke nok til å rydde fiendens planer av veien, sa Ahmadinejad til sentralbankledelsen ifølge presidentkontorets hjemmeside.

Lørdag godkjente USAs president Barack Obama et lovforslag om forsvarsmidler som blant annet vil føre til nye, tøffe sanksjoner mot Iran.

Les også: Iran testet mellomdistranserakett

Sanksjonene er rettet mot Irans finanssektor og både private og offentlige banker, inkludert den iranske sentralbanken. De innebærer at utenlandske selskap må velge om de vil gjøre forretninger med Irans olje- og finanssektor og sentralbank, eller om de vil handle med USA.

Sanksjonene er ment å straffe Iran for landets mye omdiskuterte atomprogram.

Ny brenselstav

Men lite tyder på at iranerne vil endre kurs med det første. Søndag ble det sagt at iranske forskere for første gang har testet en brenselstav laget av landets egen uranmalm.

– Etter flere fysiske kontroller ble den satt inn i kjernen av forskningsreaktoren i Teheran. Der skal det studeres hvor godt den fungerer, skriver den iranske organisasjonen på sine hjemmesider.

Les også: Dødsdømt kvinne i Iran kan bli hengt

Forskningsreaktoren i Teheran produserer isotoper til medisinske formål. Den går for tiden på et lager av brensel kjøpt fra Argentina i 1993 som er i ferd med å tømmes, skriver nyhetsbyrået AFP.

Mens Iran selv hevder at landets atomprogram er til sivile formål, frykter vestlige land at iranerne vil anrike uran for å utvikle atomvåpen.

Prøveskyting

Iran skal også ha prøveskutt en mellomdistanserakett under den store marineøvelsen som pågår i Persiabukta.

– Mellomdistanseraketten er en bakke til luft-rakett utstyrt med det siste av teknologi som kan slå til mot mål som ikke er synlige på radar, og som har systemer som kan forstyrre rakettnavigasjoner, sa Mahmoud Mousavi, øverstkommanderende for den iranske marinen, til nyhetsbyrået IRNA søndag.

Se også: Iran viser fram amerikansk drone

Moussavi understreker samtidig at Iran ikke har til hensikt å stenge det strategisk viktige Hormuzstredet i Persiabukta med mindre det «blir nødvendig».

– Vi søker fred, sikkerhet og fri skipsfart, og vi er ikke ute etter å stenge Hormuzstredet, sier Mousavi.

Ordkrig

Iran har de siste dagene vært i ordkrig med USA over Hormuzstredet.

Etter at Iran advarte om at de vil blokkere stredet dersom Vesten innfører sanksjoner mot landets oljeeksport, svarte USA at en stans i trafikken gjennom det strategisk viktige stredet ikke vil bli tolerert.

Om lag 40 prosent av verdens oljeforsyninger som fraktes med skip, går gjennom Hormuzstredet hvert år.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært