Vet ikke når de får vende hjem

Et Sea King helikopter henger over raset på Byneset i Trondheim. Foto: Ned Alley/Scanpix
Et Sea King helikopter henger over raset på Byneset i Trondheim. Foto: Ned Alley/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De evakuerte etter leirraset på Byneset i Trondheim vet ikke når de får vende hjem. Området var søndag kveld fortsatt ustabilt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå må katta og hønene klare seg selv ei tid, sier Håvard Kjelstad til NTB. Han bor på gården Dammyra, et par hundre meter nedenfor rasstedet. Han står ved politisperringene utenfor rasområdet og ser mot hjemgården, men vet ikke når han får vende tilbake.

– Vi merket det først ved at strømmen gikk. Ei stund etter hørte vi helikopter i lufta. Vi fikk beskjed om å komme. Kona mi og jeg måtte forlate gården slik vi gikk og sto, forteller han.

– Det var uvirkelig å se hvordan leirsuppa fløt nedover. Det er ikke godt å si hva som kan skje når slike masser først kommer i bevegelse, sier Kjelstad.

50 evakuert

Det ble slått katastrofealarm da politiet søndag morgen fikk melding om et flere hundre meter langt og bred jordskred i Esp på Byneset i Trondheim. Både politi, ambulanser, brannvesen og eksperter fra Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) ble sendt til området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stort jordskred i Trondheim

Rundt 50 personer ble evakuert, og hele området ble sperret av. Ingen personer ble skadet, og ingen bolighus ble tatt av raset, som gikk i et jordbruksområde med korndyrking.

Ifølge VG opplyste politiet ved 21-tiden at halvparten av de 24 husstandene som ble evakuert, får flytte hjem søndag kveld.

Kvikkleire

– Skredet har gått i et kvikkleireområde. Skredområdet er fortsatt ustabilt, sier sjefingeniør Einar Lyche i NVE til NTB. Sammen med tre kolleger fra NVE kom han søndag til Esp for å overvåke utviklingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er et område på om lag 30 dekar som er rast ut, anslår han.

Har du informasjon, video eller bilder av raset? Kontakt oss på tips@abcnyheter eller på tlf 977 36 017.

– Det raser fortsatt fra skredkanten. Raset spiser seg langsomt bakover i terrenget. Vi vet enn ikke hvordan det vil utvikle seg, sa Lyche søndag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han kan ikke si hvor lang tid det vil ta før skredet har stabilisert seg.

– Vi tar ett døgn av gangen. Foreløpig kan vi ikke gjøre annet enn å observere, sier han.

– Systemene virker

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) bor på en gård som ligger drøyt ti kilometer fra rasområdet på Byneset. Søndag møtte han opp utenfor sperringene i Esp for å bli orientert om situasjonen.

Han var imponert over den raske reaksjonen fra politi og redningsmannskaper.

– Politi, ambulanser, sivilforsvar, redningshelikopter og geologer var raskt på plass. Folk ble evakuert og området sperret av. Det viser at systemene fungerer, sier Borten Moe til NTB.– Et ras som dette viser hvor sårbare vi kan være. Vi har mange kvikkleireområder i Norge. Det er viktig at vi fortsetter arbeidet med å kartlegge og få oversikt over de mest rasutsatte områdene, sier Borten Moe.

Les flere nyheter