Farvel til teaterstjernen og løperdronningen

2011 ble året da Grete Waitz, Wenche Foss og Knut Olsen forlot oss. Foto: Scanpix
2011 ble året da Grete Waitz, Wenche Foss og Knut Olsen forlot oss. Foto: Scanpix

2011 ble året da Norge tok farvel med sin kanskje aller største kulturpersonlighet, Wenche Foss. Idrettsmiljøet sørget også over den tidlige bortgangen til løperdronningen Grete Waitz.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Disse kjente personene gikk bort i 2011

Januar

* Knut Olsen (57) – NRK-programleder

* Audun Tylden (62) – platedirektør

* Ole Kopreitan (73) – freds- og miljøaktivist

* Svein «Matta» Mathisen (58) – fotballprofil

Februar

* Knut Risan (80) – skuespiller

Mars

* Wenche Foss (93) – skuespiller

April

* Siri Skare (52) – oberstløytnant i Luftforsvaret

* Hermod Skånland (85) – sentralbanksjef 1985-93

* Grete Waitz (57) – langdistanseløper

* Johan H. Andresen sr. (80) – tidligere leder av Tiedemanns Tobaksfabrik

Mai

* Sølvi Wang (81) – sanger, komiker og skuespiller

Juli

* Olav Versto (60) – VG-redaktør

* Per-Erik Burud (48) – administrerende direktør i Kiwi

* Flere profilerte ungdomspolitikere er blant de drepte i terroraksjonen på Utøya, deriblant Tore Eikeland (21) – leder i AUF Hordaland, Håvard Vederhus (21) – leder i AUF Oslo og Hanne Kristine Fridtun (19) – leder i AUF Sogn og Fjordane.

September

* Knut Steen (86) – skulptør

* Hilde Heltberg (51) – musiker

* Finn Helgesen (92) – skøyteløper og olympisk mester

Oktober

* Hans Chr. Alsvik (75) – kringkastingsmann

November

* Erik Gjems-Onstad (89) – motstandsmann, advokat og politiker

* Brikt Jensen (83) – forlagsmann og forfatter

* Fridtjof Frank Gundersen (77) – politiker, jurist og professor

* Erling Lægreid (72) – forfatter og journalist

Desember

* Truls Fyhn (66) – politimester i Tromsø.

Teaterdivaen hadde i flere år hatt full regi over sin egen sorti. Og da hun gikk bort 93 år gammel 28. mars, lå detaljerte planer klare for en nasjonal minnemarkering.

Men bisettelsen ble like mye en lattermild hyllest til teaterdivaens liv og engasjement, som en sørgestund. I sin egen gravferd deltok hun også som sanger i et arkivopptak.

Diva og medmenneske

Statsminister Jens Stoltenberg takket i seremonien i Oslo domkirke, som foregikk på statens regning, for “en livslang omsorg for de svakeste blant oss».

– For mange var Wenche Foss en drøm om glamour, et liv i berømmelse. For andre var hun et håp. For de små. For dem som falt utenfor. For dem som trenger en skulder å lene seg mot. Jeg har aldri møtt et menneske som på en så vennlig, omsorgsfull og elskverdig måte har forklart meg at mitt standpunkt i en sak var fullstendig feil, sa statsministeren.

Oslo-ordfører Fabian Stang takket etter markeringene for all den kjærlige varmen han hadde fått fra mange hold rundt om i landet – spesielt fra personer og grupper som moren hadde engasjert seg for.

Stemmen fra jula

Også flere andre kulturpersonligheter gikk bort i 2011, blant dem en sentral skikkelse i mange nordmenns juletradisjoner.

Knut Risan spilte et hundretall teater- og filmroller. Men for folk flest var han nærest knyttet til julen, som både kongen som mister sin datter i “Reisen til julestjernen», og som den norske stemmen i den tsjekkiske 70-tallsfilmen “Tre nøtter til Askepott». Risan døde 80 år gammel 1. februar.

Sangeren, komikeren og skuespilleren Sølvi Wang gikk bort i mai, 81 år gammel.

Tapte kreftkampen

I januar tapte platedirektør Audun Tylden (62) kampen mot kreftsykdommen. Han hadde siden 1970-tallet vært sentral i å fremme danseband og annen norsk musikk. I 2009 ble han belønnet med H.M. Kongens fortjenstmedalje i gull.

Kreftkampen tapte også NRK-programleder Knut Olsen (57), fotballprofilen Svein Mathisen, Tromsøs politimester Truls Fyhn (66) og løperdronningen Grete Waitz.

Minneord fra idrettsmiljøer over hele verden strømmet inn til Waitz' begravelse i april. Spesielt ble hun æret i New York, hvor hun vant den tradisjonsrike maratonen hele ni ganger. New York Road Runners (NYRR) hedret henne i samtlige løp ut sesongen.

Da løpet opprettet sin Hall of Fame i november, var hun selvskreven i første utnevnelse, sammen med grunnlegger Fred Lebow, som døde av kreft i 1994.

Frigjorde Norges Bank

I norsk samfunnsliv gikk flere profiler fra etterkrigstiden bort i 2011. Tidligere sentralbanksjef Hermod Skånland døde i april, 85 år gammel.

Han huskes som en nøktern og uavhengig pengeforvalter og folkeopplyser. Skånland var drivkraften i arbeidet med å sikre Norges Bank en friere rolle fra regjeringen.

Motstandsmannen Erik Gjems-Onstad døde i november. Gjems-Onstad mottok krigskorset for sin innsats som fenrik i Kompani Linge under andre verdenskrig. Senere markerte han seg som høyesterettsadvokat og stortingsrepresentant for forløperen til Fremskrittspartiet.

Han var også omstridt for sin sterke innvandringsmotstand.

Markante ungdomspolitikere

2011 mistet også Norge en rekke framtidige profiler i norsk samfunnsliv under angrepene i Oslo og på Utøya 22. juli. En rekke av AUF-politikerne som ble drept, hadde allerede rukket å imponere på nasjonalt plan.

I minnegudstjenesten to dager etter massakren, beskrev en sterkt rørt statsminister Jens Stoltenberg den drepte AUF Hordaland-lederen Tore Eikeland (21) som et stort politisk talent. Fylkeslederne Håvard Vederhus (21) i Oslo AUF og Hanne Kristine Fridtun (19) i Sogn og Fjordane AUF var også blant de mange ofrene på Utøya.

Året forløp heller ikke uten tap av norske soldatliv i Afghanistan. I april ble oberstløytnant Siri Skare (52) drept da demonstranter angrep FN-hovedkvarteret i Mazar-i-Sharif, hvor hun jobbet.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært