Kong Harald: – 2011 har vært et dramatisk år

Opptaket til kongens nyttårstale 2011 Foto: Berit Roald / Scanpix
Opptaket til kongens nyttårstale 2011 Foto: Berit Roald / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke uventet viet kong Harald en stor del av sin nyttårstale til tragedien som rammet Norge 22. juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her hjemme preger 22. juli oss fortsatt ved utgangen av året. De direkte berørte må få bearbeide sterke følelser og tungt savn på sin egen måte og til sin egen tid. I denne langsomme bearbeidelsen må vi andre være medmennesker, sa kongen blant annet i sin tale til det norske folk nyttårsaften.

Les hele talen her

Kongen siterte blant annet en de overlevende fra Utøya som har sagt følgende: «Når ikke lenger alle er med og bærer, blir det tyngre for oss».

– Her ligger en utfordring til hver og en av oss. En utfordring om å vise omsorg og gi trygghet i hverdagen. Vi må heller ikke glemme barna. De sitter kanskje igjen med flere og sterkere inntrykk enn vi er klar over.

Kongelig ros

De overlevende fra Utøya, redningsmannskaper, vanlige mennesker og landets politiske ledelse var blant dem som fikk kongelig ros i talen.

– Statsministeren og hele vårt politiske lederskap viste oss vei ved sin verdige og samlende opptreden – og ved sin sindige besluttsomhet om å holde enda sterkere fast ved vårt åpne samfunn og demokrati.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overlevende ungdommer fra Utøya viste oss vei videre ved sin umiddelbare bestemthet på å holde fast ved sitt engasjement og sine verdier.

Redningsmannskaper og vanlige mennesker viste vei. Viste at når det virkelig gjelder, trår vi til for hverandre – også om eget liv står i fare, sa kong Harald, som også ga uttrykk for at vi må forsøke å forstå det som kan forstås, og lære det som kan læres etter tragedien, som fortsatt river og sliter i alle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men ikke alt lar seg forstå, og det går en grense for hvilke lærdommer vi kan trekke. Kanskje vi bør vente litt med å skue de lange linjene. Jeg tror mye av veien videre ligger i den styrken som var der når vi trengte den.

Tsunami og gjeldskrise

Kongen kom også inn på de internasjonale tragediene som har rammet verden – tsunamien i Japan i januar, tørken på Afrikas Horn og gjeldskrisen og arbeidsløsheten i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det har også skjedd mye positivt: Den såkalte arabiske våren og fredsprisutdelingen til tre kvinnelige demokratiforkjempere i Afrika og Midtøsten. La oss håpe at det er dette som blir stående som milepæler når historiens lange linjer skal trekkes.

Kongen takket også de mange nordmennene som gjør en innsats for fred og utvikling utenfor Norges grenser.

Den gode samtalen

Den gode samtalen var blant temaene i kongens nyttårstale.

– Jeg tror på samtalen mellom mennesker. Jeg tror det å møtes i all enkelhet til samtale har stor iboende kraft. Det er nok derfor vi stadig kommer tilbake til samtalen, sa kong Harald og viste blant annet til kampanjen der norske muslimer skulle invitere naboer inn på en kopp te og til politiets samtaler med ungdommer i faresonen.

– Jeg har ofte snakket om frivillighetens betydning. Om ildsjelene, bærebjelkene i samfunnet vårt. I år ser vi at engasjementet har blitt forsterket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det er ungdommen som fører an – både i tiden rett etter 22. juli, og nå når det har gått noen måneder. Ungdom som selv sliter med å gjenerobre hverdagen etter det de opplevde, stiller samtidig opp for andre. (...) Det er en myte at ungdommen er selvopptatt og uengasjert. Vi kan være stolte av de unge som viser vei, sa kong Harald, som avsluttet med å sitere fra «Vår beste dag":

– Mitt håp er at det nye året tar med seg den siste strofen i Erik Byes vakre vise: Dagen i morgen skal bli vår beste dag.

Les flere nyheter