Norge vil ha raskere atomvarsling

Brannmannskaper jobbet på spreng for å få kontroll over flammene på den brennende atomubåten i Murmansk natt til fredag. Foto: AP Photo (Ru-RTR/APTN)
Brannmannskaper jobbet på spreng for å få kontroll over flammene på den brennende atomubåten i Murmansk natt til fredag. Foto: AP Photo (Ru-RTR/APTN)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge ber russiske myndigheter senke terskelen for varsling etter ubåtbrannen i Murmansk. Samtidig stilles alvorlige spørsmål ved atomberedskapen i nord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om ulykker med russiske atomubåter:

* 9. november 2008: Problemer med brannslukkingsutstyret kostet 20 personer livet på en atomdrevet ubåt i Stillehavet utenfor Vladivostok. Det var den verste russiske flåteulykken siden Kursk-ulykken.

*12. august 2000: Atomubåten Kursk i Oscar II-klassen sank i Barentshavet, muligens som følge av en kollisjon. Sannsynligvis 118 omkomne.

* 7. april 1989: En sovjetisk atomdrevet ubåt i Mike-klassen sank utenfor kysten av Norge etter brann. 42 mennesker mistet livet. Ubåten hadde to atomraketter om bord.

*6. oktober 1986: En sovjetisk atomubåt av Delta-klassen med 16 atomraketter og et par atomdrevne torpedoer om bord sank 1.000 kilometer nordøst for Bermuda.

* 10. august 1985: Ti personer mistet livet ved en eksplosjon på verftet Shkotovo-22 som ble brukt til reparasjon av sovjetiske atomdrevne skip. Mange døde i ettertid av radioaktiv stråling de ble utsatt for.

*8. september 1977: En sovjetisk atomubåt av Delta-klassen mistet et atomsprenghode i Beringhavet. Sprenghodet ble senere funnet.

*12. april 1970: En sovjetisk atomubåt av November-klassen sank i Atlanterhavet utenfor kysten av Spania. Ubåten var drevet av to atomreaktorer og hadde to atomraketter om bord.

*8.-10. mars 1968: En dieseldrevet sovjetisk ubåt av typen Golf-2 sank med tre SS-N-5 atomraketter i Stillehavet.

* 4. juli 1961: Kapteinen og sju besetningsmedlemmer døde da radioaktiv stråling spredte seg i Sovjetunionens første atomdrevne ubåt. Et hull i en av to reaktorer var årsaken.

(Kilde: Ritzau)

– Det er ingen tvil om at vi helst hadde sett at Norge ble varslet om ulykken, sier statssekretær Erik Lahnstein (Sp) i Utenriksdepartementet til NTB. Han understreker at spørsmål om varsling ved atomrelaterte ulykker har vært oppe til vurdering i den norskrussiske atomkommisjonen, senest i september.

– Vi må nå ta stilling til hvordan denne saken skal følges opp politisk, sier Lahnstein.

Les også: – Brannen i ubåten er slukket

Statens strålevern fikk beskjed om brannen av Utenriksdepartementet og tok deretter kontakt med russiske myndigheter, som sier det ikke er fare for utslipp.

– Vi har heller ikke målt noe på våre egne målestasjoner, sier avdelingsdirektør Per Strand i Strålevernet til NTB.

Avtalebrudd

Fylkesmann Gunnar Kjønnøy i Finnmark mener russerne har brutt den regionale varslingsplikten som er inngått mellom Murmansk, Lappland, Norrbotn og Nordland, Troms og Finnmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hensikten med varslingspunktene i avtalen er å kunne gå ut og fortelle at man har kontakt med den aktuelle parten, uavhengig av i hvilket land en slik sak oppstår, sier Kjønnøy til NTB.

Han tror ikke det er uvilje eller tegn på lukkethet som ligger bak den manglende varslingen. Han sier det kan hende at russiske myndigheter sitter med en annen forståelse av alvoret i situasjonen.

Les også: Ingen stråling målt etter ubåtbrannen

– Men for oss som får dette via mediene, så TV-bildene dramatiske ut. Vi vil ta opp dette i alle fall under ordinære møter med russerne i vinter, sier fylkesmannen, som ber innbyggerne i Finnmark ta situasjonen med ro.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har fulgt nøye to russiske målestasjoner, en ved Rosta sørvest for dokken og en i Severodvinsk. Stasjonen i Rosta ligger rett i vindretningen. Vi har selv fulgt målingene siden torsdag kveld. De viser ingen forhøyede verdier ut over bakgrunnsstrålingen, sier Kjønnøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beredskap

Lederen for Barentssekretariatet Rune Rafaelsen mener beredskapen er for dårlig i tilfelle atomulykker på Kola. Han mener Statens strålevern, fylkeskommunene og regionale myndigheter må forberede seg bedre.

Les også: – Folk i Murmansk-området urolige

– Det kommer til å skje mer alvorlige ulykker i framtiden enn den som skjedde torsdag. Da må man ha på plass beredskap for å håndtere en situasjon med masseflukt til Sverige og Finland, sier Rafaelsen til NTB.

– Sannsynligheten for at det kan skje ulykker på russisk side er relativt stor. Konsekvensene vil først og fremst bli regionale. Da er det viktigste vi kan gjøre å legge den regionale beredskapen så nært grensa som mulig, tilføyer han.

Ifølge russiske myndigheter ble brannen om bord i atomubåten slukket fredag formiddag, over 20 timer etter at den startet mens Jekaterinburg lå i tørrdokk ved den russiske marinens verft i Murmansk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men uttalelsen er ikke nok til å berolige befolkningen i området.

Ingen tillit

– Når jeg hører og leser offisielle kilder, er alt under kontroll og alt rolig. Men på sosiale medier som Twitter og Facebook er mange svært urolige, det er nesten panikk, sier Jelena Larionova, journalist og leder for Barentspress, en organisasjon for journalister i Barentsområdet, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Meldingene der går ut på at offisielle kilder bare lyver og prøver å skjule den virkelige situasjonen. Flere refererer til politi- og brannfolk de kjenner som skal ha sagt at situasjonen er mye farligere enn den beskrives offisielt. Noen folk med småbarn snakker om å forlate området, å evakuere. Men kanskje er det bare panikk. Det er vanskelig å vite, tilføyer hun.

Les også: Russerne senker den brennende ubåten

Det er også kommet motstridende meldinger om enkelte forhold fra myndighetene. Først het det at mannskapet på ubåten slapp uskadd fra brannen og var blitt evakuert. Over hundre brannfolk, flere båter og minst ett helikopter ble satt inn i slukningsarbeidet.

Fredag morgen ble det sagt at mannskap fortsatt var om bord i den brennende atomubåten, og at minst ni personer var blitt skadd.

Les flere nyheter her