– Folk i Murmansk-området urolige

UBÅT I BRANN: Hektisk slukkingsarbeid etter at atomubåten Yekaterinburg begynte å brenne torsdag. Foto: AP
UBÅT I BRANN: Hektisk slukkingsarbeid etter at atomubåten Yekaterinburg begynte å brenne torsdag. Foto: AP

Mange i Murmansk er urolige over situasjonen på atomubåten Jekaterinburg. Myndighetene sier at situasjonen ikke er farlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Når jeg hører og leser offisielle kilder, er alt under kontroll og alt rolig. Men på sosiale medier som Twitter og Facebook er mange svært urolige, det er nesten panikk, sier Jelena Larionova, journalist og leder for Barentspress, en organisasjon for journalister i Barentsområdet.

– Meldingene der går ut på at offisielle kilder bare lyver og prøver å skjule den virkelige situasjonen, forteller hun til NTB.

– Flere refererer til politi- og brannfolk de kjenner som skal ha sagt at situasjonen er mye farligere enn den beskrives offisielt. Noen folk med småbarn snakker om å forlate området, å evakuere. Men kanskje er det bare panikk. Det er vanskelig å vite, tilføyer Larionova.

– Normalt

Russiske myndigheter var raskt ute med forsikringer om at strålingsnivået i Murmansk-området var normalt, og at det ikke var fare for utslipp. Dette ble gjentatt av det russiske departementet for krisehåndtering natt til fredag.

Les også: Ingen stråling målt etter ubåtbrannen

Ifølge departementet var det ikke noen fare for at brannen skulle nå fartøyets kjernereaktorer, som dessuten var slått av på forhånd.

Krisedepartementet gjentok fredag at den brennende atomubåten ikke utgjør noen strålingsfare.

– Parametrene er innenfor de normale grensene. Det finnes ingen trussel mot befolkningen, sier departementet.

Motstridende

Det har imidlertid kommet motstridende meldinger om enkelte forhold. Først het det at mannskapet på ubåten slapp uskadd fra brannen og var blitt evakuert. Over hundre brannfolk, flere båter og minst ett helikopter ble satt inn i slukningsarbeidet.

Fredag het det likevel at det fortsatt var mannskap om bord i den brennende atomubåten, og at minst ni personer var blitt skadd.

– En del av mannskapet er fortsatt om bord i ubåten. De overvåker temperaturen og karbondioksidverdiene i alle seksjoner av båten, sier forsvarsdepartementet.

Det brenner fortsatt i ubåten fredag morgen, ifølge nyhetsbyrået AFP, mens russiske myndigheter sent torsdag kveld sa at brannen var «lokalisert» og under kontroll.

– Brannen er lokalisert, sa kriseminister Sergej Sjoigu etter samtaler med ledere for det lokale slukningsarbeidet fra et kontrollrom i Moskva, over ni timer etter at brannen brøt ut torsdag ettermiddag.

For sent varsel

Norske myndigheter ble varslet altfor sent om brannen i den russiske atomubåten utenfor Murmansk, mener miljøstiftelsen Bellona.

– Det er betenkelig at norske myndigheter ikke ble varslet i henhold til varslingsavtaler som skal gjelde ved hendelser som kan medføre utslipp, sier daglig leder i Bellona, kjernefysiker Nils Bøhmer, til NTB fredag.

Bøhmer sa torsdag at han hadde inntrykk av at russerne opptrådte forsvarlig under slukkingen, men betegnet situasjonen som urovekkende. Grunnen er at ubåten nå vil ta inn vann i områdene der mannskapene vanligvis holder til.

– Dermed kan det også komme vann inn i reaktorområdet, sa Bøhmer til NTB torsdag.

Flammer og røyk

Flammene sto på et tidspunkt over ti meter til værs, og TV-bilder viste en stor røyksky over Rosljakovo-verftet som ligger i regionen Murmansk.

Atomubåten Jekaterinburg er av typen K-84 og bygd på midten av 1980-tallet. Ifølge russiske myndigheter var ubåtens to reaktorer slått av, og alle våpen fjernet før brannen brøt ut.

Jekaterinburg veier nesten 20.000 tonn og kan utstyres med opptil 16 interkontinentale raketter med atomstridshoder, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Russiske myndigheter mener brannen brøt ut etter brudd på sikkerhetsrutinene. Flammene skal ha oppstått i et trestillas og derfra spredt seg til det ytre skroget på ubåten. Det er satt i gang etterforskning, og politiet mistenker uaktsom ødeleggelse av militært materiell.

Les flere nyheter

Personvernpolicy