Erdogan beklager sivile tap etter flyangrep

DEMONSTRERTE: Det ble torsdag satt inn opprørspoliti i sentrum av Istanbul for å kontrollere en pro-kurdisk demonstrasjon mot Tyrkias flyangrep. Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan (t. h) beklager at sivile liv gikk tapt i det tyrkiske flyangrepet torsdag. Foto: Reuters/AFP
DEMONSTRERTE: Det ble torsdag satt inn opprørspoliti i sentrum av Istanbul for å kontrollere en pro-kurdisk demonstrasjon mot Tyrkias flyangrep. Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan (t. h) beklager at sivile liv gikk tapt i det tyrkiske flyangrepet torsdag. Foto: Reuters/AFP

– Ingen stat vil bevisst bombe sitt eget folk, sier Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan, og beklager at sivile liv gikk tapt i det tyrkiske flyangrepet torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsministeren kaller hendelsen «smertelig og uheldig».

– Vi fikk inn bilder av en gruppe på mer enn 40 personer i området, og det var umulig å vite hvem de var, sa Erdogan til journalister i Istanbul fredag, og kondolerte samtidig til ofrenes pårørende.

35 personer ble drept i flyangrepet torsdag, da de tyrkiske jagerflyene angivelig ved en feil skal ha tatt smuglere for å være kurdiske opprørere. Tyrkia angriper jevnlig opprørsmål i regionen i kampen mot den kurdiske PKK-geriljaen.

– Ingen stat vil bevisst bombe sitt eget folk, sa den tyrkiske lederen.

Han la til at PKK har brukt den samme ruten til å frakte våpen inn i Tyrkia for å gjøre angrep, og han ba kritikerne vente til det er blitt gjort en gransking av hendelsen.

Sinne

Angrepet har satt sinnene i kok i Tyrkia. Den kurdiske opprørsgeriljaen PKK oppfordrer nå kurdere i Tyrkia til å gjøre opprør.

– Vi oppfordrer folk i Kurdistan til å reagere etter denne massakren og forsøke å få til en ordning på saken gjennom opprør, sier Bahoz Erdal fra den væpnede fløyen i PKK fredag.

Tyrkias regjeringsparti erkjente torsdag at flyangrepet som kostet 35 personer livet nær grensa mot Irak, kan ha vært en feilbombing.

– Ifølge foreløpige rapporter var disse folkene smuglere og ikke terrorister, sa Huseyin Celik, nestleder i regjeringspartiet AKP.

Det prokurdiske Freds-og demokratipartiet (BDP) har sagt partiet vil sørge i tre dager over hendelsen.

– Det har åpenbart vært en massakre av sivile, den yngste av dem 20 år, sier BDPs leder Selahattin Demirtas.

Han oppfordrer Tyrkias kurdiske befolkning til å reagere «med demokratiske midler».

Ber FN granske

Tyrkiske menneskerettighetsorganisasjoner mener FN må granske hendelsen.

– Det er nødvendig med en mer grundig etterforskning av hendelsen, men dette er en henrettelse uten rettssikkerhet, og den har karakteristikker som ligner massedrap på grunn av antallet ofre, sier organisasjonene IHD og Mazlumder i en foreløpig rapport om angrepet.

– Tyrkiske og internasjonale ikke-statlige organisasjoner bør etterforske hendelsen, og FNs menneskerettighetskomité bør sende en komité med en gang, sier de videre.

Les flere nyheter

Personvernpolicy