Stoltenberg:

– Beredskapen har vært for dårlig

MØTTE SJEFEN: Justisminister Grete Faremo møtte statsminister Jens Stoltenberg torsdag for å orientere om situasjonen for dem som er rammet av det kraftige uværet på Vestlandet og om arbeidet med å reparere skadene. Foto: Scanpix
MØTTE SJEFEN: Justisminister Grete Faremo møtte statsminister Jens Stoltenberg torsdag for å orientere om situasjonen for dem som er rammet av det kraftige uværet på Vestlandet og om arbeidet med å reparere skadene. Foto: Scanpix

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener at kraft- og teleberedskapen i Norge er for dårlig. Torsdag ble han orientert av justisminister Grete Faremo (Ap) om uværet på Vestlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Faremo besøkte onsdag områder på Sunnmøre som er blitt rammet av orkanen. Torsdag fikk Stoltenberg en orientering om situasjonen for dem som er rammet av uværet på Vestlandet, og om arbeidet med å reparere skadene.

Etter møtet rettet Stoltenberg en takk til alle som har bidratt til å reparere og begrense skadene etter uværet i julen, og han uttrykte medfølelse med de pårørende til mannen som torsdag mistet livet i forbindelse med oppryddingsarbeidet.

Les også: Stoltenberg besøker Vestlandet på nyåret

Han uttalte også at beredskapen for å ivareta strømforsyning og et fungerende telenett må styrkes.

– Vi styrker beredskapen fordi den har vært for dårlig. Derfor styrker vi kraftnettet. Vi har dessuten bedt om to rapporter når det gjelder sikkerhet i telenettet, fordi vi ser behov for skjerping også der, sa han.

Rapportene vil komme på nyåret, og vil ifølge Stoltenberg gi et godt grunnlag for regjeringen og departementene til å se på om og hvordan de eventuelt kan stille strengere krav til sikkerheten i telenettet.

– Øke beredskapen

Ifølge Stoltenberg er arbeidet med å ruste opp kraftforsyningen nå i gang.

– Det tar noen år å bygge nye strømledninger, men de siste ukene har det blitt fattet vedtak som innebærer betydelig utbygging av strømnettet i Norge. Vi er i gang med å bygge ny strømledning i Hardanger, og vi vedtok rett før jul å bygge en stor, ny strømledning fra Sogn og Fjordane og inn i Møre og Romsdal. Disse to ledningene kommer til å bedre strømforsyningen i Norge vesentlig, og vil gjøre at man lettere vil kunne føre fram kraft via andre ruter hvis master faller ned i et område, sa Stoltenberg.

Samtidig minnet statsministeren om at vi aldri vil kunne gardere oss helt mot virkningene av uvær.

Les også: Skader for over 360 millioner etter «Dagmar»

– Vi vil derfor aldri kunne klare å ha hundre prosent sikkerhet for levering av denne typen tjenester hele tiden. Det vi må gjøre er å forsterke beredskapen for å redusere sårbarheten og for raskere å kunne reparere når noe går galt, sa Stoltenberg.

– Mer uvær

– Ifølge klimaforskere må vi være forberedt på at klimaendringene vil forsterke det ganske tøffe været vi allerede er vant til her i Norge, og at vi må regne med mer, hyppigere og kraftigere uvær i årene som kommer. Dette understreker behovet for å styrke strømforsyningen og se nærmere på beredskapen rundt telekommunikasjon, og det er også en vesentlig årsak til at vi har valgt å ta omstridte beslutninger om å bygge ut kraftforsyningen her i landet, sa Stoltenberg.

Kombinasjonen av mer ekstremvær og økt avhengighet av strøm og telekommunikasjon gjør ifølge Stoltenberg at vi har blitt mer sårbare.

– Dette gjør at det som var et godt strømnett før, ikke er et godt strømnett i dag, og det som var et godt telenett før, er ikke et godt nok telenett i framtiden, og derfor er dette områder som må styrkes.

Økonomisk hjelp

Tidligere i år ble det vedtatt å bevilge ekstra midler for å håndtere utgiftene etter flommen, og ifølge statsministeren vil trolig dette skje i tilknytning til kostnadene forårsaket av ekstremværet Dagmar også.

– Vi vil komme tilbake til hvordan vi skal håndtere kostnadene rundt det som har skjedd nå, men i slike situasjoner har vi en lang og god tradisjon for at det offentlige stiller opp og dekker de utgiftene som er det offentliges utgifter. Når det gjelder skader på private hus og privat eiendom, så er det private forsikringsordninger og naturskade-erstatningsordninger som gjelder, sa Stoltenberg.

Les også: – Gjør inntrykk å se ødeleggelsene

– Til syvende og sist er det innbyggerne i Norge som skal betale for disse kostnadene, enten i form av regninger på strøm og telefoni, eller i form av skatt, sa Stoltenberg.

Ifølge Stoltenberg vil kommunalministeren og samferdselsministeren reise til Vestlandet på fredag for å se på skadene. Selv planlegger han å reise til Vestlandet rett over nyttår.


Les flere nyheter her

Personvernpolicy