Folkehav sørget over Kim Jong-il

ET ENORMT antall mennesker sto på rekke og rad i Pyongyang under minneseremonien for Nord-Koreas avdøde diktator. Bildet er hentet fra de nordkoreanske TV-sendingene torsdag. Foto: Reuters
ET ENORMT antall mennesker sto på rekke og rad i Pyongyang under minneseremonien for Nord-Koreas avdøde diktator. Bildet er hentet fra de nordkoreanske TV-sendingene torsdag. Foto: Reuters

Titusener av nordkoreanere sto på stramt geledd i Pyongyang under torsdagens minneseremoni for Kim Jong-il.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De sørgende sto på rekke og rad som en hær, men mange av dem så ut til å være sivile.

Tross kaldt vintervær var folkene på plassen nærmest urørlige mens de lyttet til en tale av Kim Yong-nam, en av landets viktigste politikere ved siden av den avdøde diktatoren.

Flere andre politiske og militære ledere sto ved siden av ham på en bred balkong med utsikt over folkehavet. Fremst sto diktatorens sønn og etterfølger Kim Jung-un.

– Vår respekterte kamerat Kim Jong-un er den øverste leder for partiet og militæret. Han har arvet Kim Jong-ils ånd, lederskap, personlighet, moral og mot, sa Kim Yong-nam.

Falske toner

Etter at det var holdt flere taler, ble titusener av hoder senket i stillhet. Så begynte tog, skip og biler å tute i kor over hele Nord-Korea.

Les også: Slik tar Nord-Korea farvel med sin «kjære leder»

TV-bildene fra Pyongyang viste urørlige mennesker med bøyde hoder som lyttet til langtrukne ul fra sirener og tog. De tidvis noe falske tonene var ment som en siste hilsen til Kim Jung-il.

Knust av sorg

Minneseremonien torsdag satte punktum for en 13 dager lang sørgeperiode som har vart siden Kim Jung-il døde.

Onsdag ble diktatorens kiste fraktet på taket av en limousin gjennom gatene i hovedstaden Pyongyang.

Les også: Kim Jong-il er død

Mange soldater og vanlige folk som bivånte Kim Jung-ils siste reise, så ut til å være fullstendig knust av sorg. I utlandet var det neppe mange som delte denne følelsen, men FN flagget på halv stang ved sine kontorer over hele verden.

Ofre og gjerningsmann

En talsmann for FN forklarer at dette gjøres hver gang en statsleder gravlegges, uavhengig av styreformen i landet som mister sin øverste leder. Organisasjonen UN Watch lar seg likevel ikke overbevise.

Les også: Dette visste du ikke om Kim Jong-il

– Dette burde vært en dag da FN viste solidaritet med ofrene, og ikke med gjerningsmannen, sier organisasjonens leder Hillel Neuer.

Han mener det nordkoreanske regimet baserer seg på sult, undertrykkelse og tortur, noe som fører til lidelse for millioner av mennesker.

Les flere nyheter

Personvernpolicy