Ronald (22) døde på grunn av en nyttårsrakett

Ronald (22) døde på grunn av en nyttårsrakett
Ronald (22) døde på grunn av en nyttårsrakett
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvert år fører fyrverkeri til brann. Mor Berit Arnesen etterlyser et totalforbud mot privat fyrverkeri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regler for bruk av fyrverkeri

  • For privatpersoner er det ikke tillatt å bruke raketter med styrepinne. Det er kun profesjonelle pyroteknikere som kan bruke slike raketter.

  • Det er ikke tillatt å ta med noen form for fyrverkeri fra utlandet

  • Aldersgrensen for å kjøpe og bruke fyrverkeri i klasse 1b (stjerneskudd og tilsvarende) er 16 år. For alt annet fyrverkeri er aldersgrensen 18 år

  • De siste årene har stjerneskudd forårsaket en del mindre brannskader og øyeskader. Kjernen i et stjerneskudd som brenner er mellom 400 og 1000 grader. Det er varmere enn det er i et bål.

  • Mindre barn skal ikke bruke stjerneskudd uten at foreldrene er til stede.

  • Stjerneskudd skal bare brukes ute og bør holdes på strak arm, i ro og i god avstand fra andre mennesker. Dersom flere stjerneskudd i en bunt tennes samtidig, kan det blir store flammer som slår tilbake i hånda. Derfor bør bare ett stjerneskudd tennes om gangen.

  • Ved bruk av bakkebatteri er det viktig at det plasseres på en horisontal flate og støttes opp slik at det ikke kan forskyve seg eller velte.

Kilde: DSB

Les også: DSBs 10 regler for sikker bruk av fyrverkeri

Denne nyttårsaften er det 22 år siden Ronald Bergan (22) mistet livet i brann. For moren Berit Arnesen (67) blir sorgen aldri borte. Nyttårsaften markeres stille og rolig for Berit, barna og barnebarna. Raketter orker hun ikke tanken på.

– Jeg blir nedfor når jeg hører fyrverkeri. Jeg tenker at jeg håper det går bra i år.

Nyttårsaften 1989 var Ronald på fest sammen med vennegjengen i Hokksund. Tidlig på kvelden var ungdommene ute og fyrte opp noen få raketter før de gikk inn igjen og fortsatte festen.

Ronald var trøtt etter festlighetene dagen før og gikk opp i 2. etasje for å slappe av. Han ba om å bli vekket til rakettoppskytingen klokka tolv.

Det ingen visste var at en av rakettene ble liggende igjen å ulme nær husveggen. Senere, da en av ungdommene skulle på do, ble han møtt av svart, tykk røyk i gangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danset da dødsbudskapet kom

Huset var overtent da brannvesenet kom frem. Røykdykkere forsøkte å ta seg inn i 2. etasje med stige, men Ronald lå i motsatt ende av huset. Da de fant riktig vindu var varmen for sterk til at brannmannskapene kunne gjøre noe. Røyk og flammer veltet ut fra rommet der 22-åringen hadde lagt seg for å sove.

Samtidig var Berit sammen med gode venner på Kongsberg. De hadde spist pinnekjøtt og skålt i gata da klokka slo tolv. Stemningen var på topp og de danset lambada i stuen. Helt til telefonen ringte.

– Jeg tenkte det var eldstesønnen min, Frode, som ville ønske meg godt nytt år. Men da jeg tok telefonen var det bare en som gråt. Han fikk etter hvert stotret frem at Ronald hadde omkommet i brann - han var død.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rakett antente boden

Berit nektet å tro det var sant. Hun skalv av sjokket, og i flere dager ble hun bare sittende i en stol. Familie og venner kom til, men Berit fant størst trøst i å snakke med en prest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg hadde ikke annet å ta farvel med enn kisten med navnet til Ronald på. Han døde før flammene kom, men alt var brent og han måtte til rettsmedisinsk institutt for identifisering.

Det tok lang tid før Berit orket å oppsøke brannstedet.

– Huset var totalskadet, men litt sto igjen. Jeg fikk se rommet og senga der han hadde ligget. Det var tøft, men nødvendig å se.

Se videointervjuet med Berit her

VAR ENGASJERT: Ronald Bergan (t.v.) jobbet i televerket og var aktiv i AUF. Foto: PrivatVAR ENGASJERT: Ronald Bergan (t.v.) jobbet i televerket og var aktiv i AUF. Foto: Privat

Politiet konkluderte med at det mest sannsynlig var en rakett som hadde antent vedskjulet som lå vegg i vegg med boligen. Berit har aldri klandret noen for det som skjedde, men ønsker å advare andre.

Fyrverkeri gikk av inne

Fra 2000-2010 var det totalt 36 dødsbranner i løpet av juleuka. Statistikken viser at sjansen for å dø i brann er tre ganger så stor i romjula sammenlignet med resten av året. Se interaktivt kart over hvor i landet dødsbrannene skjedde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2008 ble privat bruk av pinneraketter forbudt. Det førte til en markant nedgang i antall branner på nyttårsaften. Under fjorårets feiring var det det to branner og ni branntilløp. På samme dato i 2007, før forbudet kom, ble det registrert ni branner og hele 48 branntilløp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var disse rakettene som lettest ble tatt av vær og vind og dermed forårsaket flest branner. Det typiske var at man ikke var flink nok til å forankre rakettene riktig. Med bakkebatteriene har man bedre kontroll, selv om også disse innebærer fare og må håndteres på en forsvarlig måte, sier Siri Hagehaugen, avdelingsleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Se også: Redd liv med røykvarsler

De to første årene etter at forbudet kom ble også antall personskader redusert med to tredjedeler. I fjor så man imidlertid en kraftig oppgang i antall alvorlige skader igjen.

Bakkefyrverkeri med såkalte effektbatterier er fremdeles lov, og hvert år fører uvettig bruk til skader og branner. På nyttårsaften i fjor brant et hus ned, mens et annet ble betydelig brannskadet. En av brannene oppsto da fyrverkeri ved et uhell hadde blitt antent innendørs. Heldigvis omkom ingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Farlig sprengstoff

– Raketter og kinaputter er sprengstoff som man ikke vet hvor detter ned. Det er spesielt farlig i kombinasjon med alkohol. Det gjelder ikke bare ungdommer, men alle. Man kjører ikke bil når man er full, så hvorfor holder man på med slike ting? spør Berit Arnesen.

Hun ønsker et totalforbud mot privat oppskytning av fyrverkeri.

– Jeg synes absolutt at kommunen burde ta ansvar for det under trygge og riktig forhold, på samme måte som gjøres når salver fyres av på 17. mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun håper hun skal slippe å lese om dødsbranner denne romjula.

– Det er fryktelig vondt å lese om. Jeg føler med dem på en annen måte, sier Berit.

Bruker mer fyrverkeri

Pinnerakett-forbudet har ikke hindret nordmenn i å fyre opp fyrverkeri. I fjor importerte vi 2857 tonn fyrverkeri for totalt 35 millioner kroner, nesten like mye som i toppåret 2007.

Årets sise dag i fjor ble 63 personer, de fleste menn, skadet på grunn av fyrverkeri. Nær 40 prosent av dem var mindreårige, selv om personer under 18 år ikke har lov til å håndtere mesteparten av fyrverkeriet som selges. Oslo, Hordaland, Rogaland og Vest-Agder er fylkene der flest pådrar seg fyrverkeriskader, ifølge en rapport fra DSB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi følger utviklingen nøye for å se om det er nødvendig med ytterligere innstramminger i regelverket om fyrverkeri. Men per nå er det ikke er diskusjon, sier Hagehaugen.

Fyrverkerirelaterte branner oppstår som regel i brennbart materiale på veranda eller inntil en bygning, samt containere som står nær bygg. Derfor bør du rydde verandaen og stenge containere før nyttårfeiringen.

– Forbered utskytingen og velg en god plass hvor det er avstand til boliger og andre brannfarlige ting. Pass på at publikum står godt unna, bruk beskyttelsesbriller og støtt opp om bakkebatteri slik at det ikke velter, råder Hagehaugen.

OMKOM I BRANN: Ronald Bergan ble bare 22 år. Bildet er fra dagen han ble konfirmert. - Han var litt beskjeden og flau på konfirmasjonsdagen, forteller Berit Arnesen. Foto: PrivatOMKOM I BRANN: Ronald Bergan ble bare 22 år. Bildet er fra dagen han ble konfirmert. - Han var litt beskjeden og flau på konfirmasjonsdagen, forteller Berit Arnesen. Foto: Privat

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hjertegod

Berits søster laget et minnealbum til henne etter Ronalds død. Berit har også tatt vare på en sparkebukse og avisutklipp. Det siste bildet av Ronald viser en høy, mørkhåret mann med tidsriktig frisyre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han engasjerte seg i AUF og forsvarte dem som ble mobbet og plaget, forteller moren.

Ronald var nummer to i rekken av søskenflokken på fire. Berit beskriver han som en ekte mammagutt.

– Han var så utrolig hjertegod og snill. Det har jeg fått høre mange ganger etterpå.

Les flere saker i serien om dødsbranner:

707 døde i brann på elleve år

Brannmann mistet moren i brann

Norge i Europatoppen i dødsbranner

Takker seriekoblet røykvarsler for at sønnen overlevde

Les andre nyheter