Slik tar Nord-Korea farvel med sin «kjære leder»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Store menneskemengder har samlet seg i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang for å ta farvel med den avdøde diktatoren Kim Jong-il.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordkoreansk TV viste onsdag bilder av flere titusen soldater som bøyde hodene i respekt utenfor minnepalasset Kumsusan. Det er her Kim Jong-il har ligget på paradeseng i en kiste av glass.

Diktatorens sønn og etterfølger Kim Jong-un gikk sammen med landets øverste militære ledere ved siden av en limousin med den avdøde lederens kiste på taket.

Kortesjen beveget seg sakte bort fra palasset. Kim Jong-un var kledd i svart og gikk uten lue og med bare hender, til tross for kaldt vintervær.

Lastet med blomster

Begravelsesseremonien begynte klokken 10 lokal tid, ifølge det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass.

Myndighetene i Nord-Korea var som vanlig hemmelighetsfulle, og de oppga på forhånd ingen opplysninger om hvordan seremonien skulle foregå. Ingen utenlandske statsledere var invitert til å delta.

Les også: Kim Jong-il er død

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere lastebiler fulle av blomster skal ha passert grensa fra Kina til Nord-Korea tidligere denne uka, ifølge den sørkoreanske avisa JoongAng. Det ble antatt at de skulle brukes i markeringen av Kim Jong-ils bortgang. I tillegg kommer det meldinger om at nordkoreanere som jobber i utlandet, har måttet skynde seg hjem til begravelsen.

Parader

Seremoniene som markerer diktatorens bortgang, skal vare i to dager. Sørkoreanske medier spådde på forhånd at onsdagens arrangement vil minne om begravelsen til Kim Jong-ils far Kim Il-sung, som grunnla kommuniststaten Nord-Korea.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Trane sørget over Kim Jong-il

Da han gikk bort i 1994, var det militærparader og store sørgende menneskemengder i hovedstaden Pyongyang.

Persondyrkelse

Kim Jong-il var 69 år gammel da han døde i midten av desember. Sønnen Kim Jong-un er utpekt som landets nye leder, og han omtales nå som øverste militære leder og sjef for sentralkomiteen i kommunistpartiet. Likevel skal disse utnevnelsene formelt sett ennå ikke ha funnet sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette visste du ikke om Kim Jong-il

Det nordkoreanske regimet har gjennom mange år fremmet persondyrkelse av landets øverste ledere. Omtalen av dem får til tider et overnaturlig preg, og ifølge landets medier har flere uforklarlige hendelser funnet sted etter at Kim Jong-il døde.

Tirsdag meldte en radiokanal at en due hadde børstet snø vekk fra en statue av den avdøde lederen.

Sender flygeblader

Avhoppere fra regimet er ikke like ærbødige når de omtaler den tidligere diktatoren. Idet begravelsesseremonien begynte onsdag, sendte nordkoreanere bosatt i Sør-Korea opp luftballonger ved grensa mellom de to landene.

Les også: - Jeg var Kim Jong-ils kokk

Lastet med flere hundre tusen flygeblader drev de innover Nord-Korea. Flygebladene maner til kamp mot det kommunistiske regimet, og noen av dem ber Kim Jong-il dra til helvete.

Ifølge sørkoreanske medier avslutter Nord-Korea begravelsesseremoniene torsdag med en nasjonal minnemarkering og tre minutters stillhet. Tog, skip og kjøretøyer over hele landet skal angivelig tute i kor som et siste farvel til Kim Jong-il.

Les flere nyheter