Mange tusen fortsatt uten strøm og telefon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag ettermiddag hadde 15.000 kunder fått tilbake strømmen etter uværet, men det var like mange som fortsatt måtte ty til stearinlys og vedfyring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange tusen husstander er fortsatt uten strøm, og telenettet er slått ut mange steder i uværsherjede Sogn og Fjordane. Tirsdag døde en person etter at de pårørende forgjeves hadde forsøkt å ringe 113.

Les også: Fikk ikke tak i 113 – person døde

Tirsdag ettermiddag var det ennå ikke rapportert om personskader som kunne knyttes direkte til de omfattende problemene med mobil- og telenettet. Men Statens helsetilsyn skal undersøke om personen som døde før ambulansen kom fram, kunne vært reddet dersom telenettet hadde fungert.

De pårørende hadde forgjeves forsøkt å ringe 113 og måtte selv kjøre ut og hente ambulansen.

– Pasienten var død da ambulansen kom fram. Det er foreløpig ikke mulig å si om dette kunne ha vært unngått dersom hjelpen hadde kommet raskere fram, sier beredskapssjef Bjørn Morten Øen i Helse Førde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Satellittelefoner

Med flere tusen husstander uten strøm og telefonforbindelse, sørget Sivilforsvaret for å fly inn åtte satellittelefoner til spesielt utsatte steder i uværsrammede kommuner i Sogn og Fjordane tirsdag.

Dette var en komplisert jobb, ettersom mange av veiene i fylket er stengt på grunn av ras og oversvømmelser, forteller fylkesmann Anne Karin Hamre.

– Det meste må sendes med fly via Førde, forklarer hun.

Les også: Ingen savnet i rasbygd

Tirsdag ettermiddag hadde 15.000 kunder fått tilbake strømmen etter uværet, men det var like mange som fortsatt måtte ty til stearinlys og vedfyring. I både Sogn og Fjordane og nabofylket Møre og Romsdal må flere tusen strømkunder belage seg på mange dager i mørket. Mange steder kommer ikke strømmen tilbake før lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Store ras i Flo

Uværet og vannmassene førte til at flere bygder har blitt fullstendig isolert fra omverdenen, ikke minst den lille bygda Flo der det tirsdag formiddag gikk seks store stein- og jordras.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet og hjelpemannskaper måtte ta seg over Oppstrynsvatnet i båt for å komme fram til bygda, men på grunn av dårlig teledekning var det ikke mulig å komme i kontakt med verken mannskapene eller folk. Også satellittelefonen politifolkene hadde med seg, var død.

Les også: Fire kommuner isolert - 10.000 uten strøm

– Vi har fått tilbakemeldinger fra luftambulansen som har snakket med folk i Flobygda, og ingen personer er savnet og ingen er skadd, kunne operasjonsleder Per Rimmen i Sogn og Fjordane politidistrikt konstatere med lettelse fire timer senere.

Det ble tirsdag kveld jobbet med å få på plass en midlertidig løsning med båt på Oppstrynsvatnet for å hindre at bygda forblir fullstendig isolert.

Elleve isolert i Otterdal

I mange kommuner i fylket jobbes det nå for å få sikret atkomst til isolerte bygder og tettsteder, og flere steder er det sjøveien som er eneste mulighet. I Vik er fylkesveien stengt, men innbyggerne har tilgang til ferjesamband. Fra Balestrand kommer man seg til både Vik og Sogndal med ferje, og fra Sogndal kommer man seg både østover og vestover, men fremdeles er riksvei 5 nordover stengt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Busspassasjerer hentet med ambulansebåt

Riktig ille er det for elleve personer i Otterdal etter at mer enn halvannen kilometer av fylkesveien forsvant i uværet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– 1.700 meter av veien er helt vekk, og det tar naturligvis lang tid før veien er på plass og kan åpnes igjen. De elleve isolerte innbyggerne har en form for kommunikasjon med walkietalkie inn til kommunens kriseledelse. En lege har vært inne og vurdert helsesituasjonen, men de sier selv at de ønsker å bli hjemme, sier politiets operasjonsleder Per Rimmen.

Skader for 160 millioner

Selv om det verste uværet ser ut til å være over for denne gang, er det fortsatt svært stor fare for ras mange steder. Justisminister Grete Faremo reiser onsdag til Ålesund for å besøke områder på Sunnmøre som ble rammet av orkanen Dagmar i jula.

Les også: Dagmar tok 100 år gammel turisthytte

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hittil er det kommet inn 2.700 skademeldinger for til sammen over 160 millioner kroner. Men dette beløpet ventes å stige kraftig.

– Vi venter at det kommer tusenvis av nye skademeldinger, og at omfanget vil stige vesentlig i tiden fremover, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO) som administrerer Norsk Naturskadepool. Naturskadeerstatningene for hele 2011 ventes å passere 1 milliarder kroner, det høyeste siden 1995.

Les også:

Ekstremvær gir høyere forsikringspremier

- Mindre nedbør og vind utover dagen

Les flere nyheter her