Svenske journalister i Etiopia dømt til 11 års fengselSkarpe reaksjoner på journalistdommen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndigheter og presseorganisasjoner reagerer skarpt på at de to svenske journalistene Martin Schibbye og Johan Persson er dømt til elleve års fengsel i Etiopia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om de svenske journalistene i Etiopia
* Frilansjournalisten Martin Schibbye og fotografen Johan Persson reiste i sommer til det omstridte området Ogaden i Etiopia, der de blant annet var i kontakt med den terrorstemplede geriljagruppen Ogadens nasjonale frigjøringsfront (ONLF).


* 1. juli ble de pågrepet av etiopiske soldater.

* 6. september ble de tiltalt for terrorvirksomhet og ulovlig innreise til landet.

* Rettssaken startet i midten av oktober.

* 21. desember ble de to funnet skyldig i å ha støttet ONLF. Tirsdag ble de dømt til elleve års fengsel.

Kilde: NTB

– Vi ser svært alvorlig på denne dommen, fastslår statssekretær i det svenske utenriksdepartementet Frank Belfrage.

Tirsdag ble dommen på elleve års fengsel kunngjort for de to journalistene. I forrige uke ble de kjent skyldige i terrorvirksomhet ved å ha støttet geriljagruppen Ogadens nasjonale frigjøringsfront (ONLF).

– Denne dommen bør oppfylle målet om fred og sikkerhet, sa dommer Shemsu Sirgaga. Retten mener svenskene har «brukt yrket sitt som dekke for å gå terroristenes ærend».

ONLF står på etiopiske myndigheters terrorliste.

Press

Belfrage lover at svenske myndigheter vil jobbe videre med saken. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt har tidligere krevd at de to journalistene løslates snarest.

– Vi arbeider videre, på ulike nivåer og langs ulike spor for at de skal bli satt fri så snart som overhodet mulig, sier statssekretæren og legger til at dette blant annet handler om kontakter med USA og EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Påtalemyndigheten i Etiopia la i utgangspunktet ned påstand om fengsel i 18 år og seks måneder. Selv om straffen ble lavere, kaller journalistenes svenske advokat Thomas Olsson dommen brutal.

– Dette er et nederlag for etiopisk rettssikkerhet. Elleve år er riktignok minimumsstraffen, men da skal man huske at dette handler om to uskyldige journalister som har forsøkt å gjøre jobben sin, sier han.

– Meningsløs

Både svenske og norske pressefolk reagerer på domfellelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en meningsløs dom, og det er viktig at man nå legger press på etiopiske myndigheter for å få dem fri, sier Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, til NTB.

Han sier det ikke er første gang skandinaviske eller europeiske journalister følger frigjøringsgrupper – som noen velger å kalle terrororganisasjoner eller opprørsgrupper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det skjedde også i de tidligere portugisiske koloniene i 1970-årene, og det er aldri populært blant regjeringer og myndigheter. Men det er helt klart ofte en journalistisk nødvendighet og en høyst legitim arbeidsmåte, og det er en viktig del av journalistikken å være til stede og fortelle hva som faktisk skjer, sier han.

EUs utenrikspolitiske sjef Catherine Ashton sier hun er dypt bekymret over dommen.

– Denne dommen gir grunn til å være bekymret for presse- og ytringsfriheten i Etiopia. Samtidig som vi anerkjenner etiopiske juridiske prosesser, håper vi at de to journalistene kan bli løslatt snarest mulig, heter det i en uttalelse fra Ashtons kontor.

Kan ankes

Dommen kan ankes frem til 10. januar, men en eventuell ankeprosess kan komme til å ta opptil to år. Journalistene kan også velge å søke om benådning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sistnevnte innebærer at man må erkjenne straffskyld og be om unnskyldning, noe som naturligvis er vanskelig når man anser seg for å være uskyldig, sier Olsson.

– Derfor vil det være naturlig å anke, men dette er en vanskelig avgjørelse. Og det er dette Martin og Johan står overfor de neste 15 dagene, framholder advokaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etiopisk påtalemyndighet anket straffeutmålingen på stedet.

Ulovlig innreise

Det to journalistene dro i sommer til Etiopia for å rapportere fra Ogaden. De skal blant annet ha planlagt å granske et selskap med bånd til det svenske oljeselskapet Lundin Petroleum.

Journalistene reiste i følge med soldater fra ONLF da de ble tatt til fange av den etiopiske hæren og deretter tiltalt for støtte til og delaktighet i terror.

Journalistene har erkjent at de tok seg ulovlig inn i landet, men avviser alle terroranklager.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden juni i år har til sammen elleve journalister blitt beskyldt for å ha deltatt i terrorvirksomhet i Etiopia. De fleste av dem har vært lokale journalister.

Ogaden er en etnisk somalisk del av Etiopia, der opprørere har kjempet for selvstendighet siden 1970-tallet. ONLF har vært den viktigste opprørsgruppa siden den ble grunnlagt i 1984.

Les flere nyheter her