Minst 20 drept i uroligheter i Homs

ÅSTED: En delegasjon fra Den arabiske liga besøkte 23. desember åstedet for en selvmordsaksjon i Damaskus hvor 40 mennesker ble drept. Observatørene skal i de kommende dagene dele seg i grupper og besøke flere voldsherjede byer i Syria. Foto: Reuters
ÅSTED: En delegasjon fra Den arabiske liga besøkte 23. desember åstedet for en selvmordsaksjon i Damaskus hvor 40 mennesker ble drept. Observatørene skal i de kommende dagene dele seg i grupper og besøke flere voldsherjede byer i Syria. Foto: Reuters

Minst 20 mennesker skal ha blitt drept i nye kamper i Homs i Syria mandag. Arabiske observatører er nå ankommet landet for å undersøke situasjonen i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge menneskerettighetsgruppen Syrian Observatory for Human Rights gikk syriske sikkerhetsstyrker mandag til angrep på aktivister. Det ble først meldt om at 13 personer hadde blitt drept i et granatangrep, men tallet ble siden oppjustert til 20.

Minst 14 av dem ble drept i granatangrepet, mens seks mistet livet da det oppsto skuddvekslinger.

Det er tredje dag på rad at nabolaget Baba Amr i Homs er utsatt for et kraftig granatangrep, ifølge menneskerettsgruppa. I tillegg til dem som er drept etter mandagens angrep, er også mange mennesker såret.

Se video: Titusener hyller presidenten

En amatørvideo som er blitt lagt ut på internett av aktivister, viser at tre stridsvogner kommer kjørende inn i byen, opptil noen boligblokker. En av de pansrede vognene åpnet ild, mens en annen så ut til å fyre av granater, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Strømledninger kollapset og biler eksploderte og brant. Bildene skal også vise lemlestede lik som ligger i blodpøler i trange smågater etter angrepet.

Observatører

Ettersom regimet fram til nå verken har villet slippe inn observatører eller uavhengige journalister, har det vært vanskelig å få oversikt over hvordan situasjonen virkelig er rundt om i landet.

Les også: Strid om hvem som bombet i Syria

Torsdag ankom imidlertid de første ti observatørene fra Den arabiske liga til Damaskus, mens de neste 50 kom fram til hovedstaden mandag. Delegasjonen skal deles i fem grupper på ti personer hver, som skal besøke forskjellige syriske byer.

Lederen for landets største opposisjonsgruppe SNC, Burhan Ghaliun, opplyser mandag at observatører også er ankommet Homs. Han sier imidlertid at de ikke får gjort jobben sin.

– De får ikke gå dit myndighetene ikke vil at de skal gå, uttalte Ghaliun på en pressekonferanse i Paris.

Les også: Over 30 drept i bombeangrep mot sikkerhetstjenesten i Syria

Han mener FN og Den arabiske ligaen må gripe inn for å «løse tragedien» i Syria. Ghaliun oppfordrer FNs sikkerhetsråd til å slutte seg til Den arabiske ligaens plan og sørge for at den blir fulgt.

– Det er bedre om FNs sikkerhetsråd slutter seg til plan og tar i bruk midler for å sørge for at den blir etterfulgt, sier han.

Fredsplan

Den sudanske generalen Mohammed Ahmed Mustafa al-Dabi, som skal lede teamet, var blant de første som reiste til det voldsherjede landet.

– Observatørene skal følge med på situasjonen i Syria med full åpenhet, sa han torsdag og la til at de vil holde hyppig kontakt med alle parter i felten, inkludert den syriske hæren, opposisjonen, sikkerhetsstyrker og humanitære organisasjoner.

Les også: Tyrkia med sterk advarsel til Syria

Delegasjonen har i oppdrag å finne ut om de syriske myndighetene har tatt skritt for å få slutt på de blodige operasjonene mot opposisjonen, slik en fredsplan fra ligaen krever.

Den syriske regjeringen godtok i begynnelsen av november en plan som krever en slutt på volden, tilbaketrekking av væpnede styrker fra boligområder, løslatelse av politiske fanger og åpning av dialog med opposisjonen. Men regjeringen nølte i det lengste med å gi observatører adgang.

Ifølge FN har 5.000 mennesker blitt drept i Syria siden opprøret mot Bashar al-Assad-regimet startet i mars.

Les flere nyheter

Personvernpolicy