Ny storm på vei

OPPRYDNINGSARBEID i gang ved strandlinjen i nærheten av Brødrene Sunde i Ålesund etter uværet Dagmars herjinger søndag kveld og natt til mandag. Foto: Scanpix
OPPRYDNINGSARBEID i gang ved strandlinjen i nærheten av Brødrene Sunde i Ålesund etter uværet Dagmars herjinger søndag kveld og natt til mandag. Foto: Scanpix

Bare timer etter at Dagmars vrede roet seg, vil en ny storm på kvelden 2. juledag feie inn over Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidlig mandag ettermiddag har vinden løyet de fleste steder i landet, men ifølge vakthavende meteorolog Mariann Foss ved Meteorologisk institutt er det nå bare stille før nok en storm.

Sjekk været der du er

– Det er forholdsvis rolige vindforhold nå, bare en frisk bris på kysten av Nordvestlandet og Trøndelag. Men det vil blåse opp igjen mandag kveld, forteller Foss til NTB.

Kraftig vind

I Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag er det ventet liten til full storm, og Stad kan få en kortvarig, men sterk storm, forteller meteorologen. Nordland vil få litt vind, som natt til onsdag vil øke til sterk kuling, og enkelte steder liten storm. Troms vil bare få liten kuling, som utover dagen onsdag kan øke til liten storm. Kysten av Finnmark vil få en liten storm lengst nord og ellers sterk kuling fra vest.

Les også: En halv million uten strøm - se ødeleggelsene

– Det blir altså verst der det var verst 1. juledag og natt til 2. juledag. Men vinden vil ikke bli like sterk. Det blir mye vind på kysten. Uværet vil begynne sent i ettermiddag eller ganske tidlig i kveld, og det blir mye vind og lokalt mye nedbør, forteller meteorologen.

Vanskelige kjøreforhold

Vestlandet sør for Stad og Nordland vil også få lokalt mye nedbør tirsdag, og det er risiko for at det vil bli høy vannstand. Det er meldt kaldere vær på tirsdag, og dette kombinert med sterk vind og mye nedbør kan føre til glatte veier og vanskelige kjørefold, advarer Foss.

– Det er vanskelige kjøreforhold i fjellet på grunn av sterk vind, snø og snøfokk. I lavereliggende områder vil mye av nedbøren komme som regn, men det vil bli kaldere over hele landet tirsdag.

Orkan

Ekstremværet Dagmar førte på kvelden 1. juledag og natt til 2. juledag til vind opp til orkan styrke flere steder i landet.

Les også: Dagmar har blåst seg ferdig

Sterkest var vinden ved Kråkenes i Vågsøy kommune i Sogn og Fjordane, der gjennomsnittlig vindhastighet var 44,6 meter per sekund, forteller vakthavende meteorolog Mariann Foss til NTB. Da innbyggerne der våknet 2. juledag morgen, var de både uten strøm og fungerende telefonnett.

Les også: Uten strøm og radio i stormen

– Vi har dessverre ingen målinger herfra fra etter klokken 20 1. juledag. Vi er litt usikre på hva det skyldes, men strømbruddet kan være en mulig årsak, forteller meteorolog Foss.

Også i fjellheimen var vinden sterk. Dagmars kraftigste vindkast ble målt ved Juvasshøe i Jotunheimen og hadde en hastighet på 64,7 meter per sekund.

Les flere nyheter

Personvernpolicy