Ekstremværet Dagmar herjer på Nordvestlandet

Ekstremet Dagmar herjer natt til 2. juledag. Illustrasjonsfoto.
Ekstremet Dagmar herjer natt til 2. juledag. Illustrasjonsfoto.

Etter par timer før hun var ventet, meldte stormen Dagmar sin ankomst på Nordvestlandet med vind opp i orkan styrke. Politiet ber folk holde seg innendørs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Sunnmøre ble politiet så nedringt av folk som hadde meldinger om uværets herjinger, at de til slutt måtte be folk la være å ringe med mindre det var strengt nødvendig.


– Dette er for å sikre at livsviktige samtaler kommer gjennom, forklarer operasjonsleder Arnfinn Helge Valderhaug.

Orkan ved Stad

Etter å ha feid gjennom oljefeltene i Nordsjøen, fikk Dagmar landkjenning søndag kveld. På Statfjord-feltet var vinden oppe i hastigheter på formidable 190 kilometer i timen og ytterst på Stad ble det målt vind av orkans styrke.

Meteorologisk institutt sier Dagmar vil bli blant de verste ti stormene de siste 30 årene, men med noe svakere vinder enn under nyttårsorkanen i 1992.

Været der du er

Også andre steder på Mørekysten fikk de som oppholdt seg utendørs virkelig kjenne vinden på kroppen. Flere steder blåste det så kraftig at folk måtte kjempe for å holde seg oppreist. Trær ble revet over ende og alt av løsøre som lå i vindens vei ble slynget gjennom luften.

Derfor ba politiet folk innstendig om å holde seg innendørs, for å unngå personskader.

– Heldigvis har vi ikke fått meldinger om slike skader så langt, sa operasjonsleder Valderhaug ved halv ni-tiden søndag kveld.

Stengte moloen i Bodø

I Bodø var det ikke nok å be folk pent om å holde seg på trygg avstand fra været. Der var det etterdønningene etter uværet Cato som lokket folk ut av huset, og mange kom til moloen i Bodø havn for å kjenne på været.

– Dette er det morsomste vi vet, det er vann overalt! Det er så godt å kjenne naturen, sier Trine Falck til NRK. Hun har tatt med seg ungene Markus (11) og Martha (8) for å gå tur på moloen og se på stormen.

Politiet mener derimot det er livsfarlig å gå så nært det kokende havet og kaller det Falck og de andre skuelystne bedriver i havna, for tankeløst.

– Det har vært ulykker hvor folk har blitt skylt på havet og omkommet. Det virker det ikke som folk tenker på når de setter ungene oppå kanten av muren, sier operasjonsleder Elin Albrigtsen i Salten politidistrikt. Og når anmodningene om å holde seg unna moloen falt for døve ører, så hun og kollegene seg altså nødt til å stenge moloen.

Innstilte ferjer og nedblåste trær

Men lenger sør var det altså Catos «avløser» Dagmar som slo til. Med en fart på over 100 kilometer i timen har hun feid over havet vestfra, passert Færøyene og gjort landkjenning i vest.

Stormsenteret er ventet å nå land nær Helgeland natt til mandag, mens Trøndelag virkelig vil få kjenne Dagmars vrede sent søndag og natt til mandag.

I løpet av søndagen ble det meldt om innstillinger ved en rekker ferjesamband. Større ferjer og flere hurtigruteskip hadde søkt ly for vinden. I tillegg er flere fjelloverganger stengt eller kan bli stengt på kort varsel.

Både juletrær og andre trær måtte gi tapt for de voldsomme kreftene, og flere steder langs kysten så det svart ut for strømforsyningen til folk etter hvert som veltede trær og lynnedslag satte strømnettet ut av spill.

Svakere enn i 1992

Vindkastene vil stedvis komme opp i 40-45 meter per sekund inn over land, men vinden ventes altså ifølge meteorologene å bli noe svakere enn nyttårsorkanen for 19 år siden. Da ble det gjort store skader på bebyggelse og skogsområder. En slik orkan er kun forventet hvert 200. år.

Den sterkeste vinden sør for lavtrykket kommer altså inn mot Nordfjord og Møre og Romsdal søndag kveld, mens Trøndelag står for tur noen timer senere. Lavtrykket vil svekkes sakte når det passerer land. I Trøndelag ventes den aller sterkeste vinden sør for Halten.

Ekstremvarslene om Dagmar ble søndag utvidet til også å gjelde Troms og Finnmark. Vannstanden er beregnet til å være mellom 40 og 80 centimeter over nivået som er oppgitt i tidevannstabellen. Dette er en ekstremt høy vannstand, ifølge meteorologene.

(ABC Nyheter avslutter redaksjonen klokken 23. Oppdateringer om ekstremværets herjinger mandag morgen.)

Les flere nyheter

Personvernpolicy