Eksklusiv «italiensk» olivenolje er full av juks

Olivenoljebransjen, som omsetter for 39 milliarder kroner årlig, etterforskes av italienske toll- og skattemyndigheter på grunn av mistanke om fusk i stor skala. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Olivenoljebransjen, som omsetter for 39 milliarder kroner årlig, etterforskes av italienske toll- og skattemyndigheter på grunn av mistanke om fusk i stor skala. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire av fem flasker som selges på verdensmarkedet som eksklusiv italiensk olivenolje, er i virkeligheten olje fra andre land, skriver avisen La Repubblica.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Billig olivenolje fra Hellas, Spania, Marokko og Tunisia blandes med mer kostbar italiensk olje i en svært ugjennomskinnelig bransje. Produsentene er nå gjenstand for omfattende etterforskning av italienske toll- og skattemyndigheter, melder den italienske avisen.

Olivenolje er storindustri i Italia, som omsetter oljer på verdensmarkedet for 39 milliarder kroner årlig.

Les også: Slik bruker du alle typer tomater

– Det er en mektig gruppe innen matvareindustrien som tjener enorme summer på import av oljer, ikke minst fordi det er svært vanskelig å spore opprinnelsen til blandede oljer, sier Stefano Masini i bondeorganisasjonen Coldiretti til den italienske avisen.

Ifølge La Repubblica kjøpes utenlandsk olivenolje for så lite som 0,2 eurocent, tilsvarende halvannen krone, per kilo. Deretter blir den blandet med italiensk olje og solgt for opp mot 4 euro kiloen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: De sunneste pizzaene er best

Etikettene som settes på flaskene, og som ifølge italiensk lov skal oppgi blandingsforhold, er ofte misvisende eller direkte feil. Masini mener det nå er en egen landbruksmafia som kontrollerer deler av industrien.

– De kontrollerer prisene, og de kontrollerer markedene, sier han.

Les også: Ned seks kilo på fire uker med lavkarbo


Les flere nyheter her