Eva Peron kan ha blitt lobotomert

Forskere hevder at Eva Peron, eller «Evita» som hun gjerne ble kalt, skal ha blitt lobotomert før sin død i 1952. På bildet er hun avbildet med sin ektemann, general og Argenitinas daværende president, Juan Peron. Arkivfoto: AP Photo
Forskere hevder at Eva Peron, eller «Evita» som hun gjerne ble kalt, skal ha blitt lobotomert før sin død i 1952. På bildet er hun avbildet med sin ektemann, general og Argenitinas daværende president, Juan Peron. Arkivfoto: AP Photo

Eva Peron, Argentinas glamorøse førstedame i 1940 – og 50-årene, kan ha blitt lobotomert i all hemmelighet kort tid før hun døde som 33-åring, hevder forskere i ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Studien, som er publisert på hjemmesiden til tidsskriftet World Neurosurgery, hevder at Peron ble lobotomert med den hensikt å lindre kreftsmerter i tiden før hun døde.

Ifølge forskerne finnes det fotografiske bevis som underbygger påstanden.

Eva Peron led av uutholdelige smerter og økende angst og uro som følge av metastatisk livmorkreft, heter det i rapporten.

Ifølge våre bevis gjennomgikk hun prefrontal lobotomi de siste månedene av sykdomsforløpet. Dette topphemmelige medisinske inngrepet, som på den tiden var en akseptert behandlingsform for den type kliniske sykdommer, ble trolig gjennomført i Buenos Aires, står det videre.

Gjenstand for stor oppmerksomhet

Rapporten peker på at Perons helse alltid har vært gjenstand for voldsom oppmerksomhet. Samtidig levde hun i en stormfull politisk tid, og ble portrettert i musikalen «Evita», som på 90-tallet også ble potrettert i en film med Madonna i hovedrollen.

Det kan forklare hvorfor lobotomioperasjonen – der forbindelsen mellom de fremre hjernelappene og resten av hjernen kuttes – er blitt dysset ned så lenge. Operasjonens følsomme natur og dens politiske og følelsesmessige implikasjoner er fortsatt relevant i dag, heter det i rapporten.

Konklusjonen, som ikke er entydig, er basert delvis på en tidligere utgitt, men lite kjent uttalelelse fra George Udvarhelyi, en nevrokirurg som døde i 2010 og som hevdet å være en del av Eva Perons medisinske team. Udvarhelyi hevdet hardnakket å ha gjennomført en lobotomi. Forskerne ettergikk påstanden ved å spore opp røntgenbilder og videomateriale som ble tatt opp i forbindelse med en dokumentarfilm om Peron.

Forskerne fant det de hevder er avslørende tegn på lobotomi.

Bildebeviser

Fotografier av Eva mot slutten av sykdommen hennes viser at hun var avmagret og lobotomert, hevder forskerne. Teamet innrømmer imidlertid at det er umulig å fastslå med 100 prosent sikkerhet at Peron gjennomgikk prefrontal lobotomi.

Kanskje er fremtidige historikere i stand til å avdekke sannheten ved å studere Eva Perons hodeskalle, heter det i rapporten.

Maria Eva Duarte de Peron var gift med president Juan Peron og var Argentinas førstedame fra 1946 og frem til sin død 26. juli 1952. Dødsfallet utløste stor sorg hos folket. Liket ble balsamert, for så å forsvinne i 14 år.

I 1974 ble levningene levert tilbake til Duarte-familien, som gravla Peron i familiens mausoleum i Buenos Aires.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy