Storslått avskjed med Havel

Statsoverhoder og regjeringsmedlemmer fra hele verden deltok i tidligere president Václav Havels begravelse i Praha fredag. Foto: David W Cerny (Reuters)

Politiske ledere, stats- og regjeringssjefer fra hele verden tok fredag avskjed med Tsjekkias tidligere president og frihetshelt, Václav Havel, i Praha.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kledd i sort defilerte de mange internasjonale lederne forbi Havels kiste i St. Vitus-katedralen, hvor den seremonielle avskjeden fant sted. Store folkemengder samlet seg andre steder i byen. Ikledd det tsjekkiske flaggets farger fulgte de begravelsen av sin store helt på storskjerm.

Landets regjering erklærte mandag en tre dager lang nasjonal sørgeperiode etter at Havel døde etter lang tids sykdom søndag.

USAs utenriksminister Hillary Clinton og hennes mann, tidligere president Bill Clinton, var blant gjestene. Det samme var presidentene fra Tyskland og Frankrike, Christian Wulff og Nicolas Sarkozy, og statsminister i Storbritannia, David Cameron. Stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) representerte Norge i begravelsen.

Les også: Storslått gravferd for Václav Havel fredag

Havel var en av heltene bak fløyelsrevolusjonen som veltet kommunistregimet i Tsjekkoslovakia i 1989. 28. desember 1989 ble han valgt til Tsjekkoslovakias første ikke-kommunistiske president på et halvt århundre. Etter bruddet med Slovakia som han ikke ønsket, ble han valgt til president i det uavhengige Tsjekkia, hvor han satt til 2003.

Som ung var han svært engasjert i teater i Praha og skrev flere teaterstykker som ble kjent langt utenfor Tsjekkias grenser.

Titusener av tsjekkere har de siste dagene tatt et siste farvel med Havel på et slott i Praha, hvor han lå på paradeseng.

Les også: Udødelig Havel hylles i Europa

Les flere nyheter her

Personvernpolicy