Eskil Pedersen:

– I dag kjente vi på AUF-samholdet

Dronning Sonja ankommer AUFs minnegudstjeneste i Oslo domkirke torsdag kveld. Fem måneder etter terrorangrepet på Utøya og i regjeringskvartalet. Foto: Fredrik Varfjell (Scanpix)

Dronning Sonja var til stede da AUF arrangerte julesamling i Oslo domkirke torsdag kveld, på dagen fem måneder etter terrorangrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere hundre AUF-ere samlet seg i Oslo domkirke på dagen fem måneder etter 22. juli. – Det ble en fin og verdig seremoni, sier Eskil Pedersen.

Dronning Sonja og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) var blant dem som ble tatt imot av biskop Ole Christian Kvarme og domprost Olav Dag Hauge i Oslo domkirke torsdag kveld.

Se også: - Dette er årets mørkeste dag

Det ble også flere hundre AUF-ere fra hele landet som møttes for å minnes dem som mistet livet under terrorangrepet i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli i år. Under seremonien ble det sunget julesalmer og tent lys.

– Dette ble en fin samling. Fin og verdig, i ordentlig AUF-ånd, sier AUF-leder Eskil Pedersen til NTB.

Samlet for andre gang

AUF-lederen trekker paralleller til forrige gang AUF var samlet i Oslo domkirke.

– To dager etter Utøya-tragedien, 24. juli, var vi samlet her. Den gangen kjente vi på fellesskapet vårt, og det er dette fellesskapet vi kjenner på i dag også, sier han.

Under seremonien torsdag holdt både Pedersen og Jens Stoltenberg tale. Pedersen fremhevet i sin tale at mange vil oppleve sin første julaften uten et barn eller en søster.

– Derfor er det viktig å si at vi er mange som tenker på dere. Det er lov å være trist og gråte. Det er lov å bruke tid denne julen til å tenke på vonde minner og savn. Men det er også lov å være glad for at man lever. Vi velger å tro på et lysere nytt år, sier Pedersen.

Sosialistisk kor, Lars Klevstrand og Åse Kleveland sang under samlingen.

– Stolt

Generalsekretær i AUF, Tonje Brenna, understreket at det betydde mye for AUF-erne å møtes før jul.

– I dag sang vi julesanger sammen og tenkte på dem som er borte. Det betydde mye for oss å få til noe slikt før jul, og jeg er glad så mange møtte opp, sier hun.

Stoltenberg fremhevet i sin tale først og fremst den stoltheten han føler for AUF og Norge etter et tragisk år.

– I dag er årets mørkeste dag. I morgen lysner det igjen. Mange av dere har opplevd det uvirkelige og maktet det umulige. Nå fortjener dere en fredelig jul og riktig mye lys i det nye året, sier statsminister Stoltenberg.

Se Stoltenberg holde tale her

Stoltenberg sier videre at 22. juli lærte oss at vi bare har dette ene sårbare livet.

– Å bry seg om hverandre er nestkjærlighet. Minnene er våre dyrebare skatter. Den lille hånden, den første skoledagen, de første forelskelsene. De er like sanne som før. Sorgen har ingen tilbakevirkende kraft, sier han.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy