Kim Jong-ils kokk:

– Jeg kjøpte en tunfisk for 40.000 dollar

GLAD I MAT OG DRIKKE: Det udaterte bildet til høyre, som er frigitt av Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå, skal vise nylig avdøde Kim Jong-il (t.v.) på en gård utenfor landets nest største by Hamhung. På bildet til venstre nyter den vin- og konjakkglade dikatoren et glass under et møte med en sørkoreansk medierepresentant. Bildet skal være tatt i 2000. Foto: AP Photo/AFP
GLAD I MAT OG DRIKKE: Det udaterte bildet til høyre, som er frigitt av Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå, skal vise nylig avdøde Kim Jong-il (t.v.) på en gård utenfor landets nest største by Hamhung. På bildet til venstre nyter den vin- og konjakkglade dikatoren et glass under et møte med en sørkoreansk medierepresentant. Bildet skal være tatt i 2000. Foto: AP Photo/AFP

Mens vanlige nordkoreanere sultet og led, skal Kim Jong-il ha sendt kokken Kenji verden rundt for å lete etter ingredienser til storslåtte retter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kokken, som kaller seg Kenji Fujimoto, er en av få utenforstående som har hatt tilgang til Kim Jong-ils lukkede verden. Japaneren skal ha vært den avdøde diktatorens personlige kokk i 13 år fra 1988 til 2001. Årslønnen hans skal ha vært 45.000 britiske pund, vel 417.000 norske kroner etter dagens kurs.

– Jeg er bare en sushikokk fra Japan som ble invitert til Kim Jung-ils private fester for å drikke med ham. Han spurte meg: Liker du meg? Jeg sa at jeg elsket ham og kysset ham på kinnet, forteller Fujimoto i et ferskt intervju med CNN.

Iransk kaviar

Fujimoto røper at han og Kim Jung-il delte en lidenskap for god mat, og at diktatoren ikke sparte på pengene når det gjaldt å få skaffe de beste råvarene.

Les også: Dette visste du ikke om Kim Jong-il

– Jeg reiste til Iran for å kjøpe kaviar, til Danmark for å kjøpe svinekjøtt og til Thailand for mango og papaya. Under en tur til Japan kjøpte jeg en hel tunfisk for 40.000 dollar. Jeg tok slike turer noen få ganger i året, forklarer Kenji Fujimoto i CNN-intervjuet.

De overdådige matvanene står i grell kontrast til forholdene befolkningen har levd og lever under.

Selv om den humanitære situasjonen i Nord-Korea er bedre nå enn under hungersnøden på 1990-tallet, da flere millioner mennesker sultet i hjel, lever svært mange på et eksistensminimum.

Ifølge FN er over seks millioner nordkoreanere i dag avhengig av internasjonal hjelp.

10.000 flasker fransk vin

Kenji Fujimoto sier han flere ganger vurderte å rømme fra Nord-Korea. Under dekke av å handle kråkeboller til nok en storslått middag, klarte han i 2001 å stikke av til Japan via Kina. Fujimoto kom aldri tilbake til Nord-Korea, og har ifølge Wikipedia levd i skjul siden.

Grunnen til at kokken rømte skal ha vært at han fryktet at han ble spionert på.

I 2003 skrev han boken «Jeg var Kim Jong-ils kokk», hvor det kom frem at diktatoren hadde en vinkjeller med 10.000 flasker franske viner, og at han elsket sportsbiler.

– Vil reformere samfunnet

I løpet av årene hos diktatoren kom Fujimoto nært på Kim Jong-ils yngste sønn, Kim Jong-un, som mange antar vil etterfølge faren som statsleder.

Les også: – Naturen sørger over Kim Jong-il

Fujimoto beskriver Jong-un som en tro kopi av faren, og hevder det alltid har vært planen at yngstesønnen skulle overta makten i landet. Kokken tror også at Jong-un vil jobbe for et åpnere samfunn og bidra til økt stabilitet på den koreanske halvøya.

– Jeg tror han sikter mot å reformere samfunnet. Han vil se på Kina som eksempel slik at landet kan utvikle seg, sier Kenji Fujimoto.

– Må dele makten

Onsdag hevdet imidlertid en kilde med bånd til Pyongyang og Beijing at Kim Jong-un kommer til å måtte dele makten med en onkel og militæret.

Les også: Stor usikkerhet etter Kim Jong-ils død

Ifølge sørkoreanske etterretningskilder ga imidlertid Kim Jong-un sin første militære ordre like før farens død ble kunngjort. Det er ifølge myndighetene i Seoul et signal om at sønnen allerede kontrollerer de væpnede styrkene i Nord-Korea.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy