Hjernespisende amøbe tok nytt liv

Amøben Naegleria fowleri har ekstremt høy dødelighet hvis den først finner veien til hjernen. Foto: CDC.
Amøben Naegleria fowleri har ekstremt høy dødelighet hvis den først finner veien til hjernen. Foto: CDC.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre personer i USA har så langt i år omkommet etter å ha blitt infisert av en amøbe som går til angrep på nevroner i menneskehjernen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag døde en 16 år gammel jente etter å ha blitt infisert av amøben, kalt Naegleria fowleri, i Brevard County, Florida etter å ha svømt i en elv, melder CNN.

Tidligere i år har to personer i Louisiana omkommet av samme type infeksjon. Vanligvis opplever amerikansk helsevesen to til tre slike saker hvert eneste år, med åtte tilfeller i 1980 som foreløpig topp, og mesteparten av tiden forekommer amøben hos barn og tenåringer, ifølge CNN.

Amøbeinfeksjoner er likevel ekstremt sjeldne, og nyhetskanalen viser til at det er rapportert totalt 32 saker de siste ti årene.

Amøben finnes i ferskvann, innsjøer og er også dokumentert i varme kilder. Det er ikke farlig i seg selv å innta vann som inneholder amøben, så lenge det ender opp i magen hvor amøbene blir fordøyet. Hvis vannet sendes gjennom bihulesystemet derimot, kan amøbene finne veien opp i hjernen din. Skjer det er dødeligheten 95 prosent, skriver CNN.

Forskere spekulerer på om mangel på visse antistoffer kan forklare hvorfor noen barn blir smittet, mens andre som har svømt i samme vann ikke blir det.

Les flere nyheter