Fra i dag blir det lysere

SOLSNUDAG: I dag er det solsnudag eller vintersolverv. Det betyr at sola skinner nesten 13 timer kortere enn på årets lengste dag, som er sommersolverv. Bildet til høyre viser sola slik den så ut i går ettermiddag. Til venstre ser vi Huk i Oslo. Foto: Scanpix/NASA
SOLSNUDAG: I dag er det solsnudag eller vintersolverv. Det betyr at sola skinner nesten 13 timer kortere enn på årets lengste dag, som er sommersolverv. Bildet til høyre viser sola slik den så ut i går ettermiddag. Til venstre ser vi Huk i Oslo. Foto: Scanpix/NASA

Klokken 06.30 torsdag morgen snur sola. Nå går det mot vår og sommer igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er det vintersolverv - årets mørkeste dag på den nordlige halvkule. Dagen er nesten 13 timer kortere enn ved sommersolverv, som finner sted 21. juni. Frem mot sommeren vil sola stå gradvis høyere og høyere på himmelen.

Les også: Slik takler du mørketiden

– Det som egentlig skjer, er at jorda er i det punktet av sin bane rundt sola hvor den nordlige halvkule heller lengst bort fra sola. Dagen dette inntreffer på er den med korteste døgnlengde og sola har sin laveste høyde over horisonten, sier Pål Brekke, seniorrådgiver ved Norsk Romsenter og forfatter av faktaboken «Sola - vår livgivende stjerne».

Les også: Den våteste sommeren på 111 år

Noen vil kanskje synes det er rart at vi nå, en kald vinterdag, er nærmest sola. Og at midt på sommeren, når det er varmest, er vi lengst vekk fra sola. Grunnen er at jordaksen peker mot sola om sommeren slik at vi får mer sol på den nordlige halvkule.

Les flere nyheter

Personvernpolicy