Svenske journalister kjent skyldige i Etiopia

Fotgjengere utenfor høyesterett i Addis Abeba. Foto: Scanpix/AP.
Fotgjengere utenfor høyesterett i Addis Abeba. Foto: Scanpix/AP.

De svenske journalistene Martin Schibbye og Johan Persson er kjent skyldige i å ha støttet geriljagruppen ONLF og ha reist ulovlig inn i Etiopia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to journalistene var opprinnelig anklaget for å ha samarbeidet med geriljagruppen Ogadens nasjonale frigjøringsfront (ONLF). Disse anklagene ble droppet underveis i rettssaken sammen med angivelig videobevis av at svenskene drev skytetrening sammen med opprørerne.

Men journalistene ble fortsatt beskyldt for å støtte geriljagruppen, og de risikerer opptil 15 års fengsel etter onsdagens kjennelse.

Journalistene Martin Schibbye og Johan Persson reiste i sommer til Etiopia for å rapportere fra Ogaden. Blant annet skulle de granske et selskap med bånd til Lundin Petroleum.

De reiste i følge med soldater fra geriljagruppen ONLF, men ble tatt til fange av den etiopiske hæren og deretter tiltalt for støtte til og delaktighet i terror.

De to har erkjent at de tok seg ulovlig inn i landet i juni i år, men har avvist anklagene om støtte til og deltakelse i terrorvirksomhet.

– Jeg kom hit til Etiopia ene og alene for å gjøre jobben min. Jeg gjorde en stor feil da jeg tok risikoen ved å ta meg inn i Etiopia uten tillatelse, har Schibbye sagt i retten.

Det svenske journalistforbundet har sendt to representanter til Etiopia for å følge saken. Fra før er Sveriges ambassadør, ambassadesekretær og Perssons og Schibbyes foreldre på plass.

Les flere nyheter

Personvernpolicy