16-åring ble pålagt politiarbeid etter Utøya-terror

En 16-åring fra Helgeland ble pålagt å gjøre politiarbeid få timer etter at han selv unnslapp massakren på Utøya. Nå klager familien saken inn for Riksadvokaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

16-åringen ble kontaktet av sitt lokale politidistrikt om kvelden 22. juli og bedt om å finne ut om to navngitte AUF-ere fra samme distrikt var på listen over skadde som var lagt inn på sykehus, melder NRK.

Gutten, fortsatt frossen og i våte klær, gjorde som han ble bedt om. Fra sent på kvelden og fram til tretiden natt til 23. juli prøvde han å finne navnene på de to jentene, og da han ikke fant navnene forsto han at politiet hadde bedt ham om å undersøke om de to jentene var såret eller døde.

Les også: Riksantikvaren krever at Høyblokka fredes

Advokat Dag Erik Kjelnø mener det var «utrolig lite gjennomtenkt» fra politiets side, og reagerer også på at 16-åringens foreldre ikke ble spurt på forhånd.

– Politiet tok snarveier uten å klarere oppdraget med foreldrene. Politimannen ba gutten om å sjekke om noen av vennene hans var savnet, såret eller omkommet. Å måtte finne ut om hans egne bekjente var levende eller døde har vært en belastning som kom på toppen av opplevelsen på Utøya, sier Kjelnø.

Årsaken til at 16-åringen ble spurt var at politiet i Helgeland ikke fikk kontakt med Nordre Buskerud politidistrikt tross gjentatte henvendelser.

Les også: Se ødeleggelsene i Høyblokka

Spesialenheten for politisaker undersøkte tidligere i høst saken etter at 16-åringen og foreldrene anmeldte Helgeland politidistrikt for å ha utvist grov uforstand i tjenesten. Spesialenheten valgte å henlegge saken.

Nå anker gutten og hans foreldre henleggelsen inn for Riksadvokaten.

Les flere nyheter

Personvernpolicy