USA ønsker hemmelighold om dødsvirus

Helsearbeidere pakker døde kyllinger i Hong Kong 21. desember i år. 17.000 dyr ble slaktet etter at en død kylling testet positivt for det dødelige H5N1-viruset. Foto: Scanpix/Reuters.
Helsearbeidere pakker døde kyllinger i Hong Kong 21. desember i år. 17.000 dyr ble slaktet etter at en død kylling testet positivt for det dødelige H5N1-viruset. Foto: Scanpix/Reuters.

Forskere har nå klart å framstille en ny variant av fugleinfluensaen som trolig kan smitte mellom mennesker. USA frykter at viruset skal bli misbrukt som biologisk våpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ledende forskningstidsskriftene Nature og Science er nå i tenkeboksen etter at National Science Advisory Board for Biosecurity (NSABB) i USA har bedt dem om å sensurere kommende artikler om det nye dødsviruset.

De varslede artiklene bygger på forskning gjort av Yoshihiro Kawaoka ved University of Wisconsin-Madison i USA og Ron Fouchier og kolleger ved Erasmus Universiteit i Rotterdam i Nederland.

Les også: Mattilsynet: - Vi følger med

NSABB ber om at forskningsartiklene skrives om for å unngå at den nye kunnskapen misbrukes til produksjon av svært farlige biologiske våpen.

Dødelig virus

Forskerne har klart å genmanipulere influensaviruset H5N1 slik at det sprer seg lett mellom ildere. Det betyr at det trolig også vil kunne spre seg lett mellom mennesker.

Ifølge eksperter vil følgen kunne bli en svært dødbringende pandemi dersom det nye viruset oppstår av seg selv i naturen eller blir satt ut i naturen av mennesker. I verste fall kan millioner av mennesker miste livet.

Les: FN: - Fugleinfluensa på frammarsj igjen

H5N1-viruset har ført til død hos 60 prosent av menneskene som er blitt smittet av det. Hittil er det imidlertid kun registrert 350 tilfeller av den såkalte fugleinfluensaen hos mennesker.

Når tallet er så lavt, er det fordi viruset hittil ikke har smittet fra menneske til menneske. Viruset kan derimot smitte fra fugl til menneske ved tett kontakt.

Skulle viruset begynne å spre seg mellom mennesker, vil situasjonen se langt mørkere ut.

Første tilfelle

NSABBs leder Paul Keim har tidligere sagt at han er svært bekymret for hvilke konsekvenser det vil kunne få om et menneskeskapt virus slipper ut i naturen:

– Jeg kan ikke tenke meg noen mer skremmende sykdomsframkallende organisme enn dette.

NSABB ble opprettet i 2001 etter at brev med miltbrannsporer var blitt sendt til flere personer i USA. Ekspertrådet ber nå for første gang om at forskningskunnskap holdes tilbake av sikkerhetsgrunner, opplyser direktør Amy Patterson ved det amerikanske folkehelseinstituttets avdeling for bioteknologi.

USAs folkehelseinstitutt har selv finansiert de to forskningsprosjektene som NSABB nå har tatt tak i.

Amerikanske Science og britiske Nature er nå i dialog med NSABB om hvordan saken kan løses, men presiserer begge at de er skeptiske til å holde igjen kunnskap som også vil kunne anvendes til gode formål.

Den amerikanske forskningsorganisasjonen AAS, som utgir Science, opplyser at en beslutning i saken trolig vil bli tatt i løpet av et par uker.

Les flere nyheter

Personvernpolicy