Spermdonor risikerer 100.000 dollar i bot

Amerikanske Trent Arsenault har donert sperm til barnløse par han møter på internett, noe som har resultert i 14 barn de siste fem årene. Nå kan det være slutt. Foto: Lacy Atkins (AP Photo/San Francisco Chronicle)
Amerikanske Trent Arsenault har donert sperm til barnløse par han møter på internett, noe som har resultert i 14 barn de siste fem årene. Nå kan det være slutt. Foto: Lacy Atkins (AP Photo/San Francisco Chronicle)

Etter å ha gjort tre kvinner gravide på én og samme måned, har amerikanske Trent Arsenault fått myndighetene på nakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den potente herremannen, som heldigvis for KrF holder til i Fremont i California, er nå far til 14 etter at han de siste fem årene har operert som privat sæddonor. Via et eget nettsted tilbyr han gratis sperm til par og enslige som ønsker barn, skriver San Fransisco Chronicle.

Men nå kan tiden som velgjører være over for Arsenault, etter at det amerikanske Helse- og sosialdepartementets etat FDA (Food and Drug Administration) har involvert seg.

De mener Arsenault har brutt de føderale forskriftene, som krever blodprøver hver gang en person donerer celler og kroppsvev.

Hvis ikke Arsenault begynner å følge reglene, risikerer han 100.000 dollar i bot eller opp til ett år i fengsel.

Gjort på et kvarter

Arsenault, som til daglig jobber som ingeniør, forklarer til San Fransisco Chronicle at opplegget hans er veldig enkelt og greit.

- Det tar meg bare 15 minutter å gjøre min del. De sender meg en tekstmelding, og innen de er fremme ved huset mitt er varene i boks.

Bokstavelig talt. Arsenault lagrer donasjonen i en steril kopp, og den aktuelle kvinnen tar seg selv av selve insemineringen. Men før spermen doneres signerer partene en kontrakt som frikjenner Arsenault fra alle plikter og rettigheter som far.

Les også: Eggdonasjon kan bli tillatt i Norge

- Topp kvalitet

I alt har Arsenault gitt 348 sæddonasjoner til 46 kvinner, men det er altså ikke antallet donasjoner FDA har et problem med.

Arsenault hevder på sin side han ikke har råd til å ta blodprøver hver gang han skal gi bort sperm, spesielt siden han donerer kroppsvæsken gratis.

Det ser derimot ikke ut til at California-mannen har tenkt å gi etter for kravene til FDA, og til San Fransisco Chronicle slår Arsenault fast at han føler FDA krenker hans reproduktive rettigheter, og legger til at spermen hans er av topp kvalitet.

Saken til Arsenault er nå til behandling, og han vil i denne perioden fortsatt få lov til å donere sæd.

Norge neste?

Og kanskje en tur til Norge kunne vært noe, for her til lands er sædbanken i ferd med å gå tom.

Men så var det dette med reglene da. Norsk lov fastslår at det bare kan benyttes sæd fra identifiserbare givere til assistert befruktning, og er det noe Arsenault ikke er fan av er det å følge reglene.

Les også: Dansk sædbank går så det spruter


Les flere nyheter her

Personvernpolicy