Dette visste du ikke om Kim Jong-il

TOK SEG EN DRAM: Kim Jong-il var ikke kjent for å spytte i glasset. Her nyter Nord-Koreas avdøde leder et glass under et møte med en sørkoreansk medierepresentant i Pyongyang i august 2000. Foto: AP Photo
TOK SEG EN DRAM: Kim Jong-il var ikke kjent for å spytte i glasset. Her nyter Nord-Koreas avdøde leder et glass under et møte med en sørkoreansk medierepresentant i Pyongyang i august 2000. Foto: AP Photo
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mytene om Nord-Koreas avdøde leder er mange. Blant annet oppfant han hamburgeren og var verdens beste golfspiller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordkoreanere reagerte med sjokk, sorg og vantro da meldingen kom om at deres kjære leder er død. Kim Jong-il skal ha dødd av hjerteinfarkt ved 08.30-tiden lørdag morgen. Han ble 69 år gammel, forutsatt at den offisielle fødselsdatoen er riktig.

Les også: USA i tett kontakt med allierte etter Jong-ils død

Det er ikke rart at selv garvede nyhetsopplesere brøt sammen i tårer da de meldte at Nord-Koreas store leder er død.

Han utrettet nemlig ikke småtteri i sin levetid, skal vi tro Jong-ils propagandaapparat. Her er noen oppsiktsvekkende «fakta» om Nord-Koreas nå avdøde leder.

I SORG: En kvinne og hennes sønn sørger over Kim Jong-ils død på Mansu Hill i sentrum av hovedstaden Pyongyang. Foto: ReutersI SORG: En kvinne og hennes sønn sørger over Kim Jong-ils død på Mansu Hill i sentrum av hovedstaden Pyongyang. Foto: Reuters

Regnbuer under fødselen

Ifølge nordkoreanske kilder kom han til verden på en hemmelig base i det hellige Paektu-fjellet på grensen mellom Kina og Nord-Korea.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fødselsøyeblikket lyste en sterk stjerne opp himmelen, vinter ble til vår og flere regnbuer kom til syne.

Andre historikere mener på sin side at Jong-il ble født på en geriljabase i datidens Sovjet, hvor faren hadde skjult seg for japanerne.

Gikk etter tre uker

Nordkoreanske biografier vil ha det til at Kim Jong-il var et geni som barn. Han lærte seg å gå etter tre uker og kunne snakke allerede etter åtte uker, står det å lese.

Ifølge Jong-ils offisielle biografi skrev han seks operaer på to år. Og mens han studerte på Kim Sung-il-universitetet, forfattet han ikke mindre enn 1.500 bøker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skapte burgeren

De færreste er klar over at Kim Jong-il oppfant hamburgeren. Ettersom vestlig mat ikke har særlig høy status i det lukkede Nord-Korea, måtte Jong-il pønske ut et godt, ikke-vestlig matprodukt. Avisen Minju Joson kunne dermed fortelle sine lesere at Kim Jong-il hadde funnet opp «to brødskiver med kjøtt imellom».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Golfmester

Ikke overraskende var Kim Jong-il også en stor sportsmann. Faktisk var han verdens beste golfspiller noen sinne, ifølge statlige medier. Han fikk 38 under par på en 18-hulls golfbane, og var 25 slag bedre enn det som til da var verdens beste golfrunde.

Golfrunden inneholdt til alt overmål fem hole-in-ones. Som om ikke det var nok: Dette var første gang statslederen spilte golf.

Elsket verden over

Alt i alt var det en viden elsket mann som gikk bort lørdag, skal vi tro propagandaapparatet. Statlige medier har fortalt om hvordan bursdagen hans blir feiret verden over med festivaler, fyrverkeri, konserter og mer. Ifølge de samme mediene har Jong-ils bekledning skapt mote verden over.

Les også: Asiatisk børsfall etter Jong-ils død

I det hele tatt visste Kim Jong-il å sette pris på kvalitet. I begynnelsen av 1990-årene kunne Hennessey rapportere at Jong-il var deres beste kunde. Nesten fem millioner kroner i året skal han ha brukt på import av konjakk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fryktet avhengighet

Synet hans på avhengighet var også noe for seg selv. Jong-il skal ha ment at hvis han blir avhengig av et stoff, blir alle andre også det. Ifølge en bok skrevet av en tidligere ansatt ble Jong-il en gang skadet da han falt av hesten sin. Av frykt for å være den eneste som ble avhengig av smertestillende, skal han ha fått staben til å ta de samme dosene med medisin som han selv måtte ta.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og da Jong-il fikk beskjed av legen om å slutte å røyke, ga han samme beskjed til folket.

Deporterte kortvokste

VISTE FINGEREN: Ikke alle tok Kim Jong-ils dødsfall like tungt. Dette bildet er tatt i Seoul i nabolandet Sør-Korea. Foto: ReutersVISTE FINGEREN: Ikke alle tok Kim Jong-ils dødsfall like tungt. Dette bildet er tatt i Seoul i nabolandet Sør-Korea. Foto: Reuters

I 1989 sørget Jong-il for at funksjonshemmede og korte mennesker ble deportert fra hovedstaden Pyongyang. Statslederen, som ikke akkurat ruvet over bakken selv, løste dette ved å tilby en vidundermedisin til alle kortvokste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tror etterfølgeren vil samarbeide mer

De som takket ja til tilbudet, ble sendt vekk til forskjellige ubebodde øyer sammen med handikappede. På den måten skulle Kim Jong-il sikre bedre gener for fremtiden.

Propagandaby

I 1950 fikk Kim Jong-ils far bygget en by ved grensen til Sør-Korea som kun skulle eksistere for syns skyld. Kim Jong-il har vedlikeholdt byen siden han tok over makten i landet. Byen har ingen innbyggere, men Jong-il har gjort sitt for at den skal virke bebodd. Lys slås av og på automatisk og feiemaskiner kjører gjennom gatene. Moderne teleskop har avdekket at noen bygninger er bare betongskall som ikke engang har innvendige rom.

Som om ikke det var nok huser byen verdens største flaggstang på 160 meter.

Kilder: Listverse.com / Telegraph.co.uk / Ekstrabladet.dk /Klikk.no


Les flere nyheter her