Dømt til psykisk helsevern for statsrådstrusler

VITNET: Finansminister Sigbjørn Johnsen i Oslo tingrett 12. desember. Johnsen ble tidligere i år truet på livet per telefon. Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)
VITNET: Finansminister Sigbjørn Johnsen i Oslo tingrett 12. desember. Johnsen ble tidligere i år truet på livet per telefon. Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 45 år gammel mann er dømt til tvungent psykisk helsevern for å ha drapstruet finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap), hans kone og deres datter i sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo tingrett har konkludert med at mannen var psykotisk da han truet finansministeren og familien hans.

Det var 4. juni i år at 45-åringen leste inn en trussel med krav om penger på Johnsens mobilsvar. Mannen truet med å gi finansministeren nakkeskudd. Dagen etter ringte han også til Johnsens kone og datter og truet med å angripe dem.

Under rettssaken beklaget mannen truslene og ba om unnskyldning.

Les også: Drapstruet finansministeren

Truet mange

45-åringen var også tiltalt for å ha rettet trusler mot en rekke andre personer. Han skal ha truet med at de skulle få en kule i panna. Tiltalte truet også med at han hadde en nedgravd uzi maskinpistol som han skulle bruke. Dette forklarte han i retten var «en filmatisk løgn», og at han aldri har hatt våpen.

Tiltalte erkjente de faktiske forhold etter tiltalene i alle sakene utenom et par, der han ikke kunne huske å ha kommet med truslene. Retten har også konkludert med at han står bak alle truslene, som ifølge dommen oppfattet som svært alvorlige av dem som ble rammet og skapte angst. Hvorvidt truslene var alvorlig ment, er ikke avgjørende, mener retten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sigbjørn Johnsen vitnet mot mannen som drapstruet ham

Gjentakelsesfare

Den uføretrygdede 45-åringen har fått flere ulike diagnoser i spekteret psykiske lidelser, blant annet bipolar lidelse. Til tider unnlater mannen å bruke medisin, slik at psykose kan oppstå. Denne forsterkes ytterligere ved bruk av narkotika, slår dommen fast.

Han mener også selv at dårlig medisinering fører til at han kommer med verbale uttalelser i form av drapstrusler. Rettens klare konklusjon er at det er stor fare for at mannen vil begå nye, alvorlige forbrytelser hvis han ikke får behandling.

Mannen var også siktet for å ha stjålet kong Haakons skijakke fra Skimuseet i Holmenkollen. Denne saken ble henlagt fordi mannen ikke er strafferettslig tilregnelig.

Han er tidligere dømt i en rekke andre saker, hovedsakelig narkotika- og vinningsforbrytelser.

Les flere nyheter her