Ekspert om Nord-Koreas nye leder:- Kim Jong-un er mer reformistisk anlagt

Forsker og Korea-ekspert Vladimir Tikhonov tror Nord-Korea lider under et stadig sterkere avhengighetsforhold til Kina, og mener at landet må se etter andre partnere for å utvikle seg videre. (Foto: UiO)
Forsker og Korea-ekspert Vladimir Tikhonov tror Nord-Korea lider under et stadig sterkere avhengighetsforhold til Kina, og mener at landet må se etter andre partnere for å utvikle seg videre. (Foto: UiO)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Korea-ekspert Vladimir Tikhonov tror Nord-Koreas nye leder Kim Jong-un i økt grad vil forsøke å åpne for samarbeid med andre land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Kim Jong-un

* Født i 1983 eller 1984 i Pyongyang

* Er tredje og yngste sønn av Kim Jung-il, Nord-Koreas nylig avdøde leder.

* Har grad tilsvarende general i den nordkoreanske hæren.

* Gikk noen år på skole i Sveits under falsk identitet. Snakker både engelsk og tysk.

* Ble i 2010 gitt flere viktige politiske og militære verv, noe som ble sett på som et signal om at han var utpekt til å etterfølge sin far som Nord-Koreas leder.

* Da farens død ble kunngjort på nordkoreansk statlig TV, ble Kim omtalt som «den store etterfølger».

(Kilde:NTB)

Tikhonov, som jobber som professor ved Universitetet i Oslo, har fulgt nøye med på sørkoreanske medier etter at Kim Jong-ils død ble offentliggjort. Han mener panikken er langt større der enn hos naboene i nord.

Inntrykket mitt er at det nærmest er tilløp til panikk i Sør-Korea. Aksjene i våpenproduksjonselskaper har steget kraftig på den asiatiske børsen det siste døgnet, sier Tikhonov til ABC Nyheter.

Har full støtte

På tross av dette tror ikke Nord-Korea-eksperten at vi vil få oppleve noen form for unntakstilstand.

– På kort sikt ser jeg heller ingen atomfare, slik det spekuleres i. Overtagelsen til Kim Jong-un vil være preget av kontinuitet. Dette har vært planlagt lenge, noe man har kunnet lese ut av at Kim Jong-il involverte seg stadig mindre mot slutten.

Den nyutnevnte lederen vil derfor få full støtte fra nordkoreanske oligarker, og det rådende dynastiet, tror Tikhonov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sannsynligheten for et kuppforsøk er svært liten. Først og fremst fordi det ikke er noen tradisjon for kupp i Nord-Korea, men også fordi militæret ikke har noen legitimitet til å styre. Det er dynastiet som ifølge ideologien skal styre landet, og derfor tror jeg det vil fortsette slik.

Økt åpenhet

Hvordan forholdet til Sør-Korea vil utvikle seg med den nye lederen, synes Tikhonov det er for tidlig å si noe konkret om.

– Det mest sannsynlige er at dagens stillstand vil vare en god stund til. Forhandlingene vil fortsette, men det kan ta flere tiår før de når målene de har satt seg. Likevel var det de siste årene av Kim Jong-ils regjeringstid klare tegn på en økende vilje til å lære av andre. Han ble mer åpen som leder, og skjønte at Nord-Korea var avhengig av samarbeid for å overleve. Den tankegangen tror jeg han har overført til sønnen sin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det faktum at arvtaker Kim Jong-un har internasjonal utdannelse, og i stor grad har vokst opp i vesten, kan bidra til mere og bedre internasjonalt samarbeid.

Kim Jong-un har tatt utdannelse på internasjonale toppskoler, og snakker flere språk flytende. Han har dessuten mer reformistisk vilje enn faren sin, men er fortsatt veldig ung. Derfor vil han nok i en startfase fortsatt være fasaden til dynasitet i Nord-Korea. De vil forsøke å styre ham, også vil tide vise hvor selvstendig han blir som leder.

Les også: Kim Jong-il er død

Må distansere seg fra Kina

Når det gjelder forholdet til nabolandet Sør-Korea, så tror Tikhonov at presidentvalget der neste år blir avgjørende for veien videre.

– Det er et veldig splittet politisk landskap også i Sør-Korea. Valget der i 2012 vil avgjøre mye med tanke på hvordan forholdet til Nord-Korea vil utvikle seg videre. Per i dag ønsker begge parter et begrenset økonomisk samarbeid, men det er ingen garanti for at dette vil fortsette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forholdet til USA har derimot Tikhonov liten tro på at vil forbedre seg nevneverdig.

Nord-Korea vil aldri kvitte seg med atomvåpen, i hvert fall ikke etter at de har sett hva som skjedde med Saddam Hussein og Muammar Gaddafi. Samtidig har USA hele tiden vært klare på at det er det de krever av Nord-Korea.

Les også: USA i tett kontakt med allierte

Hva med forholdet til Kina?

– Kineserne har vært fullt innforstått med at Kim Jong-un skulle ta over, og har støttet det valget. Problemet for Nord-Korea er at Kina har fått så mye innflytelse på det nordkoreanske markedet rent økonomisk, at landet i økende grad blir redusert til en økonomisk provins for kineserne, sier Tikhonov og viser til at 70 prosent av alle varer på det nordkoreanske markedet er kinesiske.

Det hemmer helt klart landets egen utvikling. Derfor er det ikke utenkelig at Nord-Korea vil begynne å se etter andre samarbeidspartnere på sikt.

Nord-Korea og Sør-Korea er teknisk sett fortsatt i krig ettersom det ikke ble signert noen fredsavtale mellom landene da det ble innført våpenhvile i 1953.

Les flere nyheter her