- Atomvåpen blir viktig for Nord-Korea

Replika av nordkoreanske Scud-B-raketter ved det koreanske krigsmuseet i Seoul. Foto: Scanpix/AP.
Replika av nordkoreanske Scud-B-raketter ved det koreanske krigsmuseet i Seoul. Foto: Scanpix/AP.

Torstein Engelskjøn i Norsk-koreansk vennskapsforening mener Nord-Koreas atomvåpen blir viktigere enn noen gang etter Kim Jong-ils bortgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Engelskjøn begrunner dette med at forholdet til USA er kjøligere enn på lenge, men tror ikke situasjonen i Øst-Asia-regionen nå vil bli mer ustabil.

- Det er jo alltid en spekulasjon om økt fare for atomkrig, men jeg mener at i dette tilfellet er frykten kraftig overdrevet. Akkurat som USA bruker sitt atomvåpenarsenal til å få gjennom sine saker internasjonalt, vil Nord-Korea fortsette på samme måte. Sånn sett mener jeg det er en styrke for Nord-Korea at de har atomvåpen i en overgangsfase vi nå er inne i. Uten dem ville USA langt enklere kunne ta seg til rette, sier Engelskjøn.

Les også: Nord-Korea sørger over bortgangen av Kim Jong-il

Ingen tro på kupp

Nord-Koreas nye leder Kim Jong-uns lave alder, som antas å være 27 år, har ført til spekulasjoner om at det kan komme et kupp fra militærets side. Det har Engelskjøn ingen tro på.

- Jeg anser faren for det som ikke-eksisterende. Primært fordi Nord-Korea ikke har noen som helst tradisjon for kupp. De som har makten er landets arbeiderparti. De militære er ingen selvstendig maktbase, men de er selvsagt en viktig del av den, sier Engelskjøn.

Han tror forholdet til nabolandet Sør-Korea vil forbli relativt uendret.

- Korea er et delt land, og der ligger fortsatt hovedproblemet. Det har vært gjort foreningsbestrebelser i mange år uten resultat. Senest gjenforeningsavtalen fra 2000, med det historiske toppmøtet mellom lederne for de to landene. Dessverre ble denne avtalen nærmest nullet ut i 2007. Siden den gang har forholdet blitt kjøligere igjen. Likevel tror jeg arbeidet med gjenforening vil fortsette til 2000-avtalen er gjennomført, selv om den er frosset for øyeblikket.

- På nødbluss

Engelskjøn var sist på besøk i Nord-Korea i 1994, og har blant annet truffet Kim Jong-il personlig. Han har fulgt familien tett i mange år, og tror landet er i trygge hender med Kim Jong-un ved roret.

- Kim Jong-il brukte de siste årene av livet sitt på å sikre kontinuitet i ledelsen, spesielt den militære. Derfor er alle klar over at det nå er Kim Jong-un som skal bringe landet videre, og jeg tror han har full støtte, sier Engelskjøn, som mener utfordringene vil stå i kø for Kim Jong-un.

- Siden jeg besøkte landet sist har forholdene blitt vesentlig dårligere. Nord-Korea har gått på nødbluss siden 1994, da Kim il-Sung døde. Likevel så man mot slutten av Kim Jong-ils tid en økt vilje og interesse for samarbeid utover, og det arbeidet tror jeg sønnen hans vil fortsette med uforminsket styrke.

Les også: Kim Jong-un - "den store arvtaker"

Les flere nyheter

Personvernpolicy