Fanger lysets hastighet på film

Amerikanske forskere har laget kameraet som tar 1 billion bilder i sekundet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kameraet er dermed verdens raskeste, og kan brukes til å fange lysets bevegelse på film.

Ramesh Raskar professor ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) der teknologien ble utviklet, kaller kameraet «verdens tregeste raskeste kamera», ifølge The Telegraph.

Se video av lyset i bevegelse her:

Han og forskerteamet har brukt et «spaltekamera», som vanligvis brukes til å måle lysintensitet og lyshastighet. Et spaltekamera tar bilder gjennom en smal sprekk, og produserer et bilde av lyspartiklene som passerer gjennom sprekken. Men på grunn av at bildet blir tatt gjennom en såpass smal sprekk, er kameraet aldri tidligere blitt brukt til å ta tradisjonelle fotografier.

Det forskerne ved MIT har gjort, er å sette sammen billioner av disse avgrensede bildene. Alle bildene er tatt gjennom én enkel linse som var koblet til 500 kamerasensorer. Samtidige gjør to roterende speil at hele motivet de filmer blir fanget opp av kameraene.

Forskerne håper oppfinnelsen deres i fremtiden blant annet kan brukes innen medisin, der de ser for seg en lysbasert ultralyd.

Personvernpolicy