Høiness og Hegnar i rettskrangel om sexsjikane

Mona Høiness krever opptil 250.000 kroner i oppreisning etter innlegg på nettstedet Hegnar Online, som handlet om henne og hadde et klart seksuelt innhold. Foto: Scanpix.
Mona Høiness krever opptil 250.000 kroner i oppreisning etter innlegg på nettstedet Hegnar Online, som handlet om henne og hadde et klart seksuelt innhold. Foto: Scanpix.

Mandag møtes advokat Mona Høiness og redaktør Trygve Hegnar i Oslo tingrett. Striden står om tre sjikanøse innlegg om Høiness på nettstedet Hegnar Online.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er selskapet Hegnar Media som må forsvare seg mot Høiness' anklager om ærekrenkelser.

Den profilerte advokaten har saksøkt firmaet, som blant annet driver Hegnar Online, på grunn av tre anonyme utsagn i selskapets nettforum.

Også redaktør Stein Ove Haugen er saksøkt, mens Trygve Hegnar møter i retten som representant for selskapet, hvor han er styreleder.

Mona Høiness krever opptil 250.000 kroner i oppreisning etter innleggene, som handlet om henne og hadde et klart seksuelt innhold.

Første gang i retten

– Dette er en prinsipiell sak som handler om hva slags omtale man skal måtte tåle som en merkostnad for å være i offentlighetens søkelys. Vi mener ingen skal måtte tåle det som lå ute på forumet til hegnar.no, sier advokat Halvard Helle, som representerer Høiness, til NTB.

Les også: Anmelder Hegnar for rasisme

Saken er også prinsipiell fordi det er første gang en norsk domstol skal ta stilling til utgiveres og redaktørers ansvar for anonyme ytringer på nettet.

Nettforumet på hegnar.no er ikke forhåndsmoderert, og innleggene om Høiness lå ute i inntil ti dager før de ble fjernet.

Saken har tidligere vært vurdert i Pressens faglige utvalg, og der fikk Høiness medhold i at det var et brudd på god presseskikk at utsagnene ikke ble oppdaget og fjernet raskere. Hegnar Media påpeker på sin side at to av utsagnene ble fjernet få minutter etter at selskapet ble gjort oppmerksom på dem. Det tredje ble fjernet av en moderator som fanget det opp.

– Ikke journalistisk virksomhet

Hegnar Medias advokat Kyrre Eggen sier på sin side at det ikke var noe ærekrenkende i de aktuelle utsagnene, og at de heller ikke var egnet til å virke belastende på Høiness' omdømme.

Eggen skiller også tydelig mellom den journalistiske virksomheten i Hegnar Media og det han omtaler som en teknisk tilrettelegging for brukergenerert innhold.

– Forumene er ikke en del av den journalistiske virksomheten, og det vil derfor være håpløst med et redaktøransvar for dette innholdet. Det kan jo heller ikke være sånn at et medieselskap skal behandles strengere enn andre i rollen som tilrettelegger, sier advokaten til NTB.

Han sier det muligens kan være et ansvar knyttet til å la ting bli liggende ute, men viser igjen til at det for to av utsagnene kun var snakk om få minutter fra varselet kom til innleggene var slettet.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy