Soldater banket opp demonstranter i Kairo

Demonstranter flyktet inn i sidegater for å unnslippe soldater i Kairo, som grep tak i folk og slo dem gjentatte ganger med batonger, selv etter å ha lagt dem ned i bakken, rapporterer en Reuters-journalist. Foto: Reuters / Scanpix.
Demonstranter flyktet inn i sidegater for å unnslippe soldater i Kairo, som grep tak i folk og slo dem gjentatte ganger med batonger, selv etter å ha lagt dem ned i bakken, rapporterer en Reuters-journalist. Foto: Reuters / Scanpix.

Soldater gikk lørdag til angrep på demonstranter på Tahrir-plassen for andre dag på rad, i harde kamper som hittil har kostet ni liv i Egypts hovedstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røyk steg lørdag til værs fra Tahrir-plassen, selve ikonet på opprøret som til slutt tvang president Hosni Mubarak til å gå av i februar.

Demonstranter flyktet inn i sidegater for å unnslippe soldatene, som grep tak i folk og slo dem gjentatte ganger med batonger, selv etter å ha lagt dem ned i bakken, rapporterer en Reuters-journalist.

Les også: Kaster stein på politiet

Egyptiske fjernsynsbilder viste soldater som rev ned demonstrantenes telt og satte fyr på dem.

En soldat skal ha avfyrt skudd mot en gruppe demonstranter som var i ferd med å fjerne seg. Demonstrantene, som er misfornøyde med det nye militærstyret, kastet steiner og brannbomber mot sikkerhetsstyrkene.

Det ble også avfyrt skudd i luften da soldatene rykket inn, forteller øyenvitner.

– Motrevolusjon

Ifølge øyenvitner brant to offentlige bygninger, blant dem et verdifullt bibliotek. Brannen i en bygning ved siden av Tahrir, skal blant annet ha ødelagt historiske dokumenter.

Egypts statsminister Kamal al-Ganzouri fyrte opp under misnøyen da han beskyldte demonstrantene for å være motstandere av revolusjonen.

Les også: Vil ha millioner på gatene i Egypt

– De som befinner seg på Tahrir-plassen, er ikke ungdommer av revolusjonen, sa Ganzouri på en pressekonferanse lørdag.

– Dette er ikke en revolusjon, men en motrevolusjon, hevdet al-Ganzouri, som også var statsminister under Mubarak i 1996 til 1999.

Frankrikes utenriksdepartement fordømte lørdag det de kaller vold og overdreven maktbruk mot demonstranter fra egyptiske myndigheter.

Veiledere sier opp

Militærrådet sier i en uttalelse at det ble angrepet ved morgengry og at dets soldater ble skutt mot. Det var det som tvang militæret til «å stanse skurkene», melder nyhetsbyrået MENA.

11 av 30 medlemmer i et nylig stiftet sivilt veiledningsråd til militæret hadde lørdag forlatt rådet i protest mot myndighetenes maktbruk.

– Vi kom med anbefalinger fredag, men nå er vi overrasket over at de ikke ble fulgt og at flere mennesker er døde, sier rådets nestleder Abul Ela Madi fra det moderate islamistpartiet Wasat. Han var blant dem som forlot rådet.

Demonstrantenes krav er at militæret umiddelbart overlater makten til en sivil administrasjon.

Åpnet ild

MENA melder lørdag ettermiddag at dødstallet fra de siste sammenstøtene er oppjustert til ni. 361 er såret, ifølge helseminister Fuad al-Nawawi.

Blant de drepte var Emad Effat, en høytstående skriftlærd i det statlig ledede Dar al-Ifta, som offisielt tolker islamsk lov. Bilder publisert på YouTube viste den blodige mannen liggende på gata før demonstranter bar ham bort.

Fredagens uroligheter var de verste i Kairo siden november, da over 50 mennesker ble drept i forkant av landets første valg på nasjonalforsamling etter at Mubarak ble styrtet.

Andre runde av valget ble holdt torsdag, og fredag viste de foreløpige resultatene at de islamistiske partiene har fått flest stemmer.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy