Skrev under eklæring mot proteksjonisme:

Støre fryser norsk tollvern

Underskrev: Jonas Gahr Støre - her sammen med ambassadrø Shree Servansing fra Mauritius - forplikter Norge til å avstå fra spillerommet landet har i WTO-avtalen.Det ble Mauritius ikke med på. Foto: Thomas Vermes
Underskrev: Jonas Gahr Støre - her sammen med ambassadrø Shree Servansing fra Mauritius - forplikter Norge til å avstå fra spillerommet landet har i WTO-avtalen.Det ble Mauritius ikke med på. Foto: Thomas Vermes

Utenriksminister Jonas Gahr Støre underskrev torsdag en erklæring i WTO som hindrer Norge å ta i bruk tollvern landet har rett til etter WTO-avtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GENÈVE, SVEITS (ABC NYHETER): Det var torsdag at Støre sammen med 21 andre land og EU underskrev en erklæring mot proteksjonisme, der han forplikter Norge til å avstå fra nye barrierer mot handel av varer og tjenester.

Dermed må Norge droppe å bruke spillerommet for tollvern som landet har etter dagens avtale i Verdens handelsorganisasjon WTO, dersom det skulle bli nødvendig.

Norge erklærer også uten forbehold å bekjempe alle former for proteksjonisme.

Det skjer trass i at norsk landbruk er avhengig av en av verdens kraftigste importvern.

Erklæringen ble overrakt det pågående ministermøtet i WTO. Det avsluttes lørdag kveld med en oppsummering som ventes å bli helt uforpliktende.

Brudd på landbruksmelding?

Støre underskrev erklæringen kun 13 dager etter at regjeringen la fram sin Stortingsmelding om landbrukspolitikken.

I den blir det framholdt at Norge innenfor dagens WTO-avtale har anledning til å styrke tollvernet på noen landbruksvarer hvis det trengs.

Det kan skje ved å veksle mellom toll som en fast kronesats, eller som prosentvis verdi av varen.

- Dramatisk linjeskift

- Når utenriksministeren går i mot alle former for proteksjonisme uten forbehold, så er dette et dramatisk politisk linjeskift. Norge fører en proteksjonistisk landbrukspolitikk. Det er avgjørende for å opprettholde landbruk i Norge, sier Utviklingsfondets Aksel Nærstad.

Han leder paraplyorganisasjonen Handelskampanjen og følger WTO-møtet.

Les også: EU jubler for global EØS-avtale.

Går landbruksmeldinga lenger?

Regjeringens landbruksmelding kan i tillegg til denne endringen i dagens situasjon, gå altfor langt i en ny WTO-avtale.

Det frykter nestleder Berit Hundåla i Norges Bondelag og seniorrådgiver Kai Normann Hansen i Norsk Landbrukssamvirke at Landbruksmeldinga.

De følger WTO-ministermøtet og utfordret Støre på formuleringen i forslaget til regjeringens nye landbrukspolitikk, om hvor langt Norge kan gå i WTO-forhandlingene.

- Antyder dere enda mer?

Der mener Hundåla og Hansen at regjeringen gir signaler om nedtrapping av støtte og tollvern utover de dramatiske tallene som foreligger i et utkast til WTO-avtale fra 2008.

«Regjeringen anser hovedtrekkene i desemberteksten fra 2008 å være nær grensen for hva Norge kan slutte seg til med utgangspunkt i våre mål for landbruks- og matpolitikken.», heter det der.

Helt på grensa

- Nær grensen, men altså ikke på den. Mens vi mener at 2008-avtalen er godt over grensa, mener de to representantene for landbruket.

- Kan vi tolke landbruksmeldinga slik at dere er enige med oss, at grensa er nådd for hva Norge kan gi på landbruk?, ville Hansen vite.

- Vi er veldig godt samsnakket med bondeorganisasjonene. Realiteten i WTO-fohrandlingene er at det står stille på landbruk. Og jeg står bak landbruksmeldinga, sier Støre.

- I avtalen fra 2008 var vi ganske på grensa. Skulle vi gå inn i en sluttrunde i WTO-forhandlingene, som jeg ikke ser for meg, vil det være utrolig krevende strategisk for Norge, legger han til.

- Snakk fra levra!

- Det å sikre Norges interesser vil kreve allianse med noen få. Jeg mener norske forhandlere før og nå har vært dyktige til å få til det. Vi får det til fordi vi har troverdighet også på andre områder, slår Jonas Gahr Støre fast.

- Ble du beroliget av Støres svar, Berit Hundåla?

- Jeg liker at folk snakker mer fra levra. Jeg ble litt beroliget, men vi har forskjellig holdning til teksten som ligger. Han er fornøyd med teksten fra 2008. Vi syns den er risikabel.

Les felleserklæringen mot proteksjonisme som Norge er med på.

Les flere nyheter her.

Personvernpolicy