Tror sigarettforbud vil gi drastisk fall i dødsbranner

RØYKING VAR ÅRSAKEN: En person omkom og ti personer ble sendt til sykehus etter en dramatisk brann i leilighet i en ti etasjers boligblokkk i Tønsberg i september 2008. Brannårsaken var røyking. Sigarettrøyking er den største enkeltårsaken til dødsbranner i Norge. Foto: Scanpix
RØYKING VAR ÅRSAKEN: En person omkom og ti personer ble sendt til sykehus etter en dramatisk brann i leilighet i en ti etasjers boligblokkk i Tønsberg i september 2008. Brannårsaken var røyking. Sigarettrøyking er den største enkeltårsaken til dødsbranner i Norge. Foto: Scanpix

Hvert år dør rundt ti personer brann som følge av røyking. Med ny type sigaretter håper branneksperter at dette er historie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om røyking i Norge

  • Tre av ti voksne i Norge røyker daglig eller av og til. Det er mer enn i Sverige, Finland, Danmark og Island og en rekke EU-land.

  • Finnmark er fylket med flest dagligrøykere: 32 prosent i perioden 2004-2008.

  • Røykeandelen er lavest i Oslo, Akershus og Nord-Trøndelag med 20-21 prosent.

  • Røyking knyttes til seks av de åtte ledende dødsårsaker i verden i dag.

  • Halvparten av røykerne dør tidligere enn de ville gjort som ikke-røykere.

  • I Norge er det årlig nærmere 7.000 menn og kvinner som dør av helseskader forårsaket av røyking, i gjennomsnitt taper de 11 leveår.

  • Aldri-røykerne lever lengst og dør sjelden før pensjonsalderen.

Kilde: NTB

I fjor omkom 65 personer personer i brann. Ni av dem mistet livet på grunn av røyking. I perioden 2000-2010 har 96 personer omkommet i brann som følge av røyking.

Det viser ABC Nyheters sammenstilling av data fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

14 prosent av alle dødsbrannene i denne perioden oppsto på grunn av røyking. Glødende sigaretter er dermed den hyppigste årsaken til at folk dør av brann i Norge.

Slokker av seg selv

Fra 17. november i år ble det ulovlig å selge vanlige sigaretter i Norge og i hele EU. De nye EU-reglene innebærer et forbud mot produksjon, import og salg av sigaretter som ikke er selvslokkende.

Den nye sigarettypen har et ekstra lag papir som fører til at den brenner saktere enn før, og til slutt slokker dersom røykeren ikke suger på sigaretten. Norsk brannvernforening håper tiltaket skal bidra til en kraftig reduksjon i antall dødsbranner.

- Det er for tidlig å se noen effekt av det, men hvis vi får full uttelling tror at vi kan spare rundt ti norske menneskeliv årlig som følge av påbudet, sier leder i Norsk Brannvernforening, Dagfinn Kalheim.

Les også: Nordmenn slurver med sikkerheten

Også Tor Suhrke, avdelingsdirektør i DSB, tror de selvslokkende sigarettene kan eliminere alle dødsbranner forårsaket av brann, anslagsvis ti i året.

Kalheim understreker at de nye sigarettene ikke er brannsikre, slik at det å fylle bensin samtidig som man røyker fortsatt medfører stor fare.

- Men situasjoner hvor sigaretten faller ned i møbler og tar fyr, håper og tror vi kan unngås, sier Kalheim.

- Mister sigaretten i fanget

Ifølge EU-kommisjonen kan påbudet om selvslokkende sigaretter redde 500 menneskeliv årlig i EU-land.

Staten New York i USA var først ute med påbudet i 2004 og senere har flere europeiske land fulgt etter, blant dem Finland. Finland er landet i Norden hvor flest dør av brann, justert for folketall.

STØTTER PÅBUD: Dagfinn Kalheim i Norsk Brannvernforening håper 2011 blir siste året hvor røyking var største enkeltårsak til dødsbranner. Foto: Norsk BrannvernforeningSTØTTER PÅBUD: Dagfinn Kalheim i Norsk Brannvernforening håper 2011 blir siste året hvor røyking var største enkeltårsak til dødsbranner. Foto: Norsk Brannvernforening

Siden finnene begynte med selvslokkende sigaretter 1. april i fjor har branner med røyking som årsak blitt redusert med 30 prosent. De tre første kvartalene i år er dødstallene redusert med 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

- Hvorfor forårsaker røyking så mange dødsbranner?

- Slike branner oppstår ofte på sykehjem med personer som sitter i rullestol og mister sigaretten ut av fanget. Personene er ikke selv i stand til å reise seg eller få sigaretten bort, og sigaretten tar da fyr i tøyet, sier Kalheim.

- Andre ganger har det sammenheng med høyt alkoholforbruk. For eksempel at man kommer hjem, legger seg på senga og sofaen og skal bare ha en røyk – men sovner, sier Kalheim.

Over halvparten av dødsbrannene forårsaket av røyk begynte i stuen, mens 20 prosent utviklet seg på soverommet.

Lurer du på noe om brannsikkerhet? Still spørsmål til en ekspert.

Feil bruk av utstyr

Nest etter røyking er det «teknisk feil eller feil bruk av elektrisk utstyr», som står bak flest dødsbranner. Komfyrer og kokeplater er de elektriske apparatene som hyppigst er involvert ved dødsbranner. Deretter følger glødelamper, radio og TV-mottakere.

DERFOR BRENNER DET: Bar ild, med røyking som største enkeltårsak, forårsaker flest dødsbranner i Norge. Grafikk: Bjørn Richardsen/ABC Nyheter. Trykk på bildet for større versjonDERFOR BRENNER DET: Bar ild, med røyking som største enkeltårsak, forårsaker flest dødsbranner i Norge. Grafikk: Bjørn Richardsen/ABC Nyheter. Trykk på bildet for større versjon

Om lag én av ti dødsbranner er påsatt, mens over 20 prosent av brannene har fått kategorien «ukjent». Fordeler man dødsbrannene med ukjent årsak proporsjonalt utover på de andre kategoriene utgjør «bar ild» nesten halvparten av alle dødsbrannene, mens røyking står bak hver femte brann.

Skiller man ut desember måned, som er den måneden da flest omkommer i brann, er «bar ild» enda mer dominerende som brannårsak på grunn av levende lys og utstrakt bruk av piper og ildsteder. I kombinasjon med økt alkoholkonsum er dette en farlig kombinasjon, skriver DSB i en rapport.

Les flere saker i serien om dødsbranner:

Takker seriekoblet røykvarasler for at sønnen overlevde

707 døde i brann på elleve år

Brannmann mistet moren i brann

Norge i Europatoppen i dødsbranner

Les andre nyheter

Personvernpolicy