Prøver å tette lekkasje i fiskefartøy i Antarktis

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannskapet på en russisk fiskebåt som har sprunget lekk i Sørishavet, forsøker å tette lekkasjen. Deler av besetningen har gått i livbåtene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De klarer å holde vannet unna, men har bedt om flere pumper. Mannskapet har klart å strekke en presenning over lekkasjen, og det kommer nå mindre vann inn, sier redningsleder Ramon Davis på New Zealand.

Se video: Må evakuere skip ved Antarktis

Det var Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HRS) som mottok nødsignalene fra det nødstedte fiskefartøyet Sparta over satellitt torsdag. HRS formidlet kontakt til kollegene på New Zealand, som prøvde å finne skip som kan komme Sparta til unnsetning.

På grunn av store ismengder i området, er det vanskelig å navigere, og det vil trolig ta flere døgn å nå fram til havaristen.

– Selv om skipet tar inn vann og har fire pumper gående, er det ingen umiddelbar fare for mannskapet. Om nødvendig, kan besetningen gå ut på isen, som skal være trygg, forklarer redningsleder Asbjørn Viste ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et norsk skip som ligger rundt 35 kilometer unna, er det fartøyet som er nærmest Sparta, men Viste kjenner foreløpig ikke til noen planer om en redningsaksjon.

– Det norske skipet ligger også fast i isen, men melder om fint og rolig vær i området. Selv om det er et stykke mellom båtene, er det snakk om en overkommelig distanse dersom det blir nødvendig å gå over isen.

Newzealandske tjenestemenn opplyser at det russiske skipet har fått slagside etter å ha tatt inn vann. Sparta, som er 55 meter langt og har en besetning på 32, befinner seg i nærheten av den antarktiske iskanten, rundt 3.700 kilometer sørøst for New Zealand.

Redningsmannskaper stasjonert ved McMurdo-basen i Antarktis fløy torsdag over skipet for å vurdere isforholdene. Det er isfritt akkurat der Sparta ligger, mens isen i området rundt er beregnet å være rundt halvannen meter tykk. (©NTB)