Drapet på Gaddafi kan være en krigsforbrytelse

Gaddafi ble fanget og drept i sin hjemby Sirte i Libya den 23. oktober. Omstendighetene omkring drapet er fortsatt uklare. Foto: AP / Scanpix.
Gaddafi ble fanget og drept i sin hjemby Sirte i Libya den 23. oktober. Omstendighetene omkring drapet er fortsatt uklare. Foto: AP / Scanpix.

Drapet på Libyas diktator Muammar Gaddafi kan ha vært en krigsforbrytelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener sjefanklager Luis Moreno-Ocampo ved Den internasjonale krigsforbryterdomstolen (ICC).

– Måten Gaddafi ble drept på, er et av de spørsmål som må klarlegges. For det er alvorlige mistanker om krigsforbrytelser, sa Moreno-Ocampo fredag.

Gaddafi ble fanget og drept i sin hjemby Sirte i Libya den 23. oktober. Omstendighetene omkring drapet er fortsatt uklare, men han døde av et skudd av hodet, ifølge legene som undersøkte ham.

Krever gransking

Vestlige land har kritisert de nye makthaverne i Libya for måten landets tidligere leder ble tatt av dage på. Russlands statsminister Vladimir Putin har på sin side hevdet at amerikanske spesialstyrker var involvert i drapet.

Les også: Gaddafi begravet på hemmelig sted

I ettertid har både FN, Røde Kors og Amnesty International stilt krav om en formell gransking av saken.

En granskingskommisjon fra FN skal nå være på vei til Libya for å undersøke omstendighetene omkring drapet.

Moreno-Ocampo sier at han også vil ta kontakt med medlemmer av FNs sikkerhetsråd for å høre om de vet noe mer omkring forholdene rundt Gaddafis død.

– I kryssild

Det libyske overgangsrådets offisielle versjon har tidligere vært at Gaddafi ble drept i kryssild, men denne forklaringen har ikke FN godtatt.

Senere har soldaten Sanad al-Sadek al-Ureibi i overgangsrådets styrker fortalt hvordan han avfyrte to skudd mot Gaddafi.

Moreno-Ocampo har også bedt libyske myndigheter ta en beslutning innen 10. januar for om de vil utlevere Gaddafis sønn Saif al-Islam til domstolen i Haag. Saif al-Islam ble tatt til fange i den libyske ørkenen i forrige måned.


Les flere nyheter her

Personvernpolicy