Fylte mer enn 60.000 bryster med industri-silikon

Fabrikken Poly Implant Prothèses var en av verdens ledende leverandører av silikoninnlegg. I et forsøk på å spare penger brukte de industrisilikon i innleggene som ble operert inn i titusener av franske kvinner. Foto: AFP / Scanpix.
Fabrikken Poly Implant Prothèses var en av verdens ledende leverandører av silikoninnlegg. I et forsøk på å spare penger brukte de industrisilikon i innleggene som ble operert inn i titusener av franske kvinner. Foto: AFP / Scanpix.

En silikon-skandale herjer i Frankrike etter at over 30.000 kvinner har fått industriell istedenfor medisinsk silikon i brystene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Vi vil ha rettferdighet» roper rasende kvinner utenfor det franske helsedepartementet.

Titusener av kvinner sier at de lever i smertehelvete etter at de fikk billig industri-silikon operert inn i brystene sine, skriver The Guardian.

Dersom implantatene deres begynner å lekke er de giftige.

Silikongigant ville spare penger

I løpet av en periode på ti år har mer enn 30.000 kvinner i Frankrike foretatt operasjoner hos kirurger som har lagt inn implantater av industrisilikon for å gjøre brystene deres større.

Les også: 83-åring la inn silikon i brystene

Implantatene er levert av Frankrikes største produsent av silikonimplantater. Fabrikken Poly Implant Prothèses holdt til i Sør-Frankrike og var lenge ledende i verden på sitt område. Nå viser det seg at de brukte billig industrisilikon for å spare penger. I tillegg var silikonen så dårlig pakket inn at den var svært sårbar for lekkasjer hos kvinnene.

- Implantatet hadde lekket til en slik grad jeg hadde fire hevelser hengende fra armhulene som var fulle av silikongele, og måtte dreneres, sier en 57 år gammel kvinne til The Guardian.

Etterforskes for uaktsomt drap

Firmaet har nå stengt dørene etter at over 2000 kvinner har gått til sak mot firmaet. De etterforskes nå for uaktsomt drap etter at en brystoperert kvinne døde av kreft etter inngrepet.

Les også: Dumpet kjæreste vant søksmål om puppepenger

Den franske regjeringen vet om fire tillfeller der kvinner med industrisilikon i brystene har fått kreft. To av disse er døde.

Krever ny operasjon på statens regning

Flere kvinner krever nå at staten betaler for operasjoner for å få fjernet silikoninnleggene.

- Det er veldig vanskelig å gjenoppbygge livet mitt. Vi føler oss dømt, vi føler at vi ikke blir tatt på alvor fordi dette er knyttet til kosmetisk kirurgi. Det er urettferdig. Denne skandalen er kriminell. Du ville ikke lagt inn denne typen materiale i et dyr en gang, sier brystopererte Dominique Poitou.

Frankrike er blant de største landene på kosmetisk kirurgi i Europa. Nærmere en halv million franske kvinner har silikon i brystene sine.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy